Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/03/2006

Έκκληση της αριστεράς των Φιλιππίνων κατά της έκτακτης ανάγκης

Διάβημα ΣΥΝ στην Πρεσβεία των Φιλιππίνων

Το αριστερό κόμμα Ακμπαγιάν των Φιλιππίνων, το οποίο διατηρεί σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης με τον Συνασπισμό και εκπροσωπήθηκε στο πρόσφατο τακτικό Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά, απευθύνει έκκληση σε όλα τα αριστερά κόμματα στον κόσμο να διαμαρτυρηθούν κατά της επιβολής κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» από την Πρόεδρο της χώρας τους Γκλόρια Αρόγιο.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι στην πραγματικότητα στρατιωτικός νόμος, σύμφωνα με το Ακμπαγιάν, μια που στο όνομα της συλλαμβάνονται, χωρίς ένταλμα, προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, γίνονται επιδρομές σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και απαγορεύονται όχι μόνο οι διαδηλώσεις αλλά και οι απλές συγκεντρώσεις. Εκφράζεται φόβος ότι οι Φιλιππίνες μπορεί να οδηγηθούν ξανά σε δικτατορία τύπου Μάρκος.

Επιστολή ΣΥΝ στην Πρεσβεία

Ανταποκρινόμενος στην έκκληση του Ακμπαγιάν ο ΣΥΝ έστειλε στην Πρεσβεία των Φιλιππίνων την ακόλουθη επιστολή διαμαρτυρίας, που υπογράφει το μέλος της Π.Γ. Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική:

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης και διαμαρτυρόμαστε έντονα για τα κατασταλτικά μέτρα που τη συνοδεύουν. Η χώρα σας έχει δοκιμαστεί σκληρά στο παρελθόν από πολύχρονη δικτατορία. Θα είναι τραγικό αν διολισθήσει στον ίδιο δρόμο.

Είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό των Φιλιππίνων και τις δημοκρατικές του δυνάμεις και ζητούμε την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τον πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

To Γραφείο Τύπου