Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/03/2006

Δήλωση του Μ.Παπαγιαννάκη για την επέκταση του τραμ

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος του Κύκλου Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, σχολιάζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Πειραιά σχετικά με την επέκταση του τραμ, τονίζει:

«Το τραμ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως το κατ' εξοχήν φιλικό προς το αστικό περιβάλλον μέσο συγκοινωνίας. Σε όλη τη Ευρώπη οι πόλεις επενδύουν στην ανανέωση παλαιών και στη δημιουργία νέων δικτύων τραμ. Σε όλες, εκτός από τον …Πειραιά, με την πρόσφατη μυωπική και αναχρονιστική απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του.

Το ότι το Δ.Σ. ζητά αντί του τραμ να επεκταθεί το Μετρό στον Πειραιά, είναι μόνο ανέξοδη υπεκφυγή. Μακάρι να γίνει κάποτε, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πάρει δεκαετίες για να εξυπηρετήσει την πόλη, ενώ και στις πόλεις που έχουν ήδη μετρό επεκτείνεται πάντως και το τραμ (π.χ. στο Παρίσι). Και δεν αναφέρομαι στο πολλαπλάσιο κόστος του Μετρό, εάν πρόκειται να εξυπηρετήσει όλη την πόλη.

Τα συγκοινωνιακά προβλήματα του Πειραιά είναι παρόντα και ιδιαίτερα πιεστικά και η ανάγκη λύσης τους είναι .. χθεσινή. Ας σημειωθεί επίσης ότι η υπάρχουσα γραμμή του τραμ αδίκως κατηγορείται από πολλούς ως περίπου άχρηστη. Θυμίζω ότι έγινε για τον μοναδικό λόγο να εξυπηρετήσει Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Και δεν έχει περίπου καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες συγκοινωνίας των κατοίκων του λοιπού Λεκανοπεδίου.

Αναγνωρίζεται από όλους ότι τις δυνατότητές του το τραμ θα τις αναδείξει μόνο αν γίνει πραγματικό δίκτυο και περιλάβει περιοχές που έχουν ουσιαστική ανάγκη επικοινωνίας, όπως τα δυτικά προάστια και … ο Πειραιάς.

Αυτή την ανάγκη παραγνωρίζει και περιφρονεί, μεταξύ άλλων, η απόφαση του Δ.Σ. του Πειραιά. Εύγε! Ελπίζω οι πολίτες του Πειραιά να «ανταμείψουν» δήμαρχο και πλειοψηφία του Δ,Σ, με τον κατάλληλο τρόπο σύντομα.»

To Γραφείο Τύπου