Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/03/2006

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ για τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Με αφορμή την ανακοίνωση του ΥΠΕΠΘ για τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ επισημαίνει τα εξής:

Οι δηλώσεις για αύξηση του αριθμού των θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πρόκληση και αποσκοπούν αποκλειστικά στη δημιουργία εντυπώσεων. Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΠΘ ελέγχει τη «στρόφιγγα» της πρόσβασης με την κατάλληλη χρήση της ελάχιστης βαθμολογικής βάσης του 10, την οποία ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ για να μην ξεχνάμε� Με την επιλογή θεμάτων ανάλογης δυσκολίας το ΥΠΕΠΘ έχει την ευχέρεια να αυξομειώνει τον αριθμό των εισακτέων κατά βούληση.

Η καθήλωση των δαπανών για την παιδεία στο ποσοστό του 3,52%, και μάλιστα σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, καταδικάζει στην πράξη την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο μαρασμό, ιδιαίτερα τα περιφερειακά τμήματα, και ακυρώνει στην πράξη κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της λειτουργίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ και λήψης μέτρων υποστήριξης των οικονομικά αδύνατων φοιτητών. Η επιλογή αυτή προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Για το Συνασπισμό η ανάγκη της κάλυψης της ζήτησης ικανοποιείται με τη θεσμοθέτηση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γιατί έτσι:

(α) αποδεσμεύεται το λύκειο από την εξεταστική διαδικασία και διαφυλάσσεται η αυτόνομη μορφωτική λειτουργία του,

(β) διευρύνεται το δικαίωμα για υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε περισσότερους νέους και νέες και μειώνεται η φοιτητική μετανάστευση.

Τμήμα Παιδείας