Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/07/2008

Επίσκεψη Αλέκου Αλαβάνου στο Ηράκλειο

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ηράκλειο συναντήθηκε με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Ηρακλείου.  Στη συνέχεια, είχε συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στα Προγράμματα Κοινωνικής Φροντίδας και το Παγκρήτιο Συντονιστικό Όργανο για τον αγώνα για τη συνέχεια των Κοινωνικών Προγραμμάτων.

Μετά τη συνάντηση με την Ένωση Αστυνομικών, ο Αλ.Αλαβάνος δήλωσε:

«Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας γιατί χύθηκε αίμα από την πλευρά των αστυνομικών σε μια προσπάθεια να τηρηθεί η νομιμότητα και σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες για τη λειτουργία της Αστυνομίας.

Το δεύτερο που θέλω να αναφέρω είναι ότι πιστεύουμε ότι χρειάζονται κατεπείγουσες πια διορθώσεις στον τρόπο που δρά η Αστυνομία στο Ηράκλειο και στην Κρήτη, ότι δεν μπορεί να στελεχώνεται με βάση ένα οργανόγραμμα του 1972, ότι δεν μπορεί να έχει τέτοιες ελλείψεις, ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να μην έχει εξειδικευμένα τμήματα στους βασικούς τομείς και ότι συνολικά χρειάζεται μια μεγάλη αναδιάρθρωση στο χώρο της Αστυνομίας με κεντρικό στόχο την πρόληψη.

Και το τρίτο σημείο που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι για να πετύχει αυτό, και πρέπει να γίνει κατεπειγόντως, πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα στο χώρο της Κρήτης και κυρίως ο τρόπος που λειτουργεί η παρανομία και οι αξίες που  επικρατούν έξω και από το πεδίο δράσης της Αστυνομίας.

Όσο υπάρχουν, για παράδειγμα, σοβαροί τοπικοί παράγοντες, οι οποίοι έχουν βάλει υπό την προστασία τις παράνομες δραστηριότητες, οι οποίοι συγκαλύπτουν τους ενόχους αντί να συμβάλλουν στην διαλεύκανση των εγκλημάτων, στο χώρο των ναρκωτικών κλπ., νομίζω ότι δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα.

Όσο υπάρχουν κρατικοί φορείς στην Κρήτη, οι οποίοι, οι ίδιοι στη δραστηριότητά τους παρανομούν και καταπατούν περιβαλλοντικούς ή άλλους νόμους, νομίζω ότι δύσκολα θα μπορέσει και η κοινωνία να ανταπεξέλθει και να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προληπτική δράση μιας Αστυνομίας η οποία πρέπει να είναι δημοκρατική, ανοιχτή και φιλική στον πολίτη και νομίζω, από τη συζήτηση που είχαμε εδώ, ότι είναι και η πρόθεση των συνδικαλιστών που συναντήσαμε.

Για τις δηλώσεις Αλογοσκούφη περί κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

«Πολλά μπορούν να σκέφτονται για να αποτρέψουν αυτό που θα γίνει. Δηλαδή, το ποτάμι έχει ξεκινήσει και δεν νομίζω ότι μπορεί να σταματήσει και το ποτάμι αυτό είναι ένα ποτάμι μεγάλης αλλαγής όπου η Αριστερά θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο»

Για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ.

«Νομίζω ότι ειδικά σε τέτοιες εποχές ακρίβειας και διεύρυνσης των ζωνών φτώχειας και στέρησης πια σε μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού, το να πλήττονται κεκτημένα δικαιώματα σε ότι αφορά τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, είτε την σταθερότητα της εργασίας, ειδικά στους νέους, όπως γίνεται με την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, είναι κάτι απαράδεκτο και πείθει τελικά κατά τη γνώμη μας ότι όσο πιο νωρίς έχουμε εκλογές και απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση της ΝΔ τόσο θα είναι καλύτερα για όλους μας.»

Μετά την συνάντηση με αντιπροσωπεία εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα των δήμων και το Παγκρήτιο Συντονιστικό Όργανο, ο Αλ.Αλαβάνος δήλωσε:

«Είχαμε συνάντηση με το Παγκρήτιο Συντονιστικό Όργανο και εκπροσώπους των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που έχουν πάρει οι ΟΤΑ και οι εργαζόμενοι για τα Κοινωνικά Προγράμματα των Δήμων.

Είναι γελοίο και προκλητικό μια κυβέρνηση να λέει ότι θα κάνει διοικητική μεταρρύθμιση και να την ονομάζει, μεγαλόσχημα, «Καποδίστρια ΙΙ» και αντί να ενισχύει με πόρους και αρμοδιότητες του Δήμους, να έρχεται και να ξεδοντιάζει κοινωνικές υπηρεσίες οι οποίες απευθύνονται στο παιδί, στη μητέρα και την οικογένεια με απώτερο στόχο να ξεδοντιάσει όλες τις κοινωνικές δομές γύρω από τους Δήμους.

Αυτό πλήττει τους άμεσα ενδιαφερόμενους, πλήττει ιδιαίτερα στην περιφέρεια τις αγρότισσες, τις διαζευγμένες, τις μετανάστριες. Πλήττει τους εργαζόμενους στα Προγράμματα, που φθάνουν τους 6500 στην Ελλάδα και εκθέτει ανεπανόρθωτα την Τ.Α. η οποία ενώ είχε προχωρήσει στην παροχή ορισμένων υπηρεσιών, σήμερα δεν μπορεί να συνεχίσει.

Πρέπει να κλείσει αυτός ο δρόμος της κυβέρνησης και θα κλείσει μόνο με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Εμείς θα στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις που γίνονται από τους φορείς της Τ.Α. της Κρήτης και πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει πανελλαδικό ζήτημα και, εν πάσει περιπτώσει, αν υπάρχει ερώτημα κοινωνικές υπηρεσίες και κοινωνικό κράτος ή η κυβέρνηση της ΝΔ, ποιος από τους δύο πρέπει να φύγει, νομίζω ότι πρέπει όλοι οι πολίτες να δώσουν την απάντηση να φύγει το γρηγορότερο δυνατό αυτή η κυβέρνηση.»

Για τις δηλώσεις των βουλευτών στα Χανιά μετά την επίσκεψη στο Ελαφονήσι

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι έχουμε τη στήριξη των πολιτών του Δήμου Ινναχωρίου και της περιοχής γύρω από το Ελαφονήσι, έχουμε τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια προσπάθεια να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Δηλαδή, να μην τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη σε ένα τόπο όπως η Κρήτη, που όπως ξέρετε κανένας περιβαλλοντικός όρος δεν εφαρμόζεται. Μ΄ αυτήν την έννοια θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια χρήσιμη, τολμηρή και όταν χρειάζεται σκληρή παρέμβαση σ΄ αυτά τα ζητήματα.»

Το απόγευμα ο Αλ.Αλαβάνος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Δήμο Επισκοπής όπου θα έχει συναντήσεις με το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και θα έχει ενημέρωση για τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο και κυρίως για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου στην περιοχή. Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί με επισκέψεις σε οικισμούς στην  ευρύτερη περιοχή.

To Γραφείο Τύπου