Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/07/2008

Δήλωση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αννας Φιλίνη για την καταστροφική φωτιά στη Ρόδο

Μετά τις ανακοινώσεις - δίχως καμία αυτοκριτική αποτίμηση - του κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών που επισκέφθηκε τη Ρόδο αφού πλέον είχε κατασταλεί η πυρκαγιά, η Άννα Φιλίνη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που παραβρέθηκε επανειλημμένα στις καμένες δασικές περιοχές ήδη από την περασμένη Παρασκευή μαζί με κομματικά μέλη της Ρόδου, δήλωσε τα εξής:

Κατά την επίσκεψή μου μαζί με μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Νοτίων Δωδεκανήσων του ΣΥΝ σε μεγάλο τμήμα των καμένων εκτάσεων, είχαμε άμεση γνώση της κατάστασης και διαπιστώσαμε το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής του παρθένου δάσους της νότιας Ρόδου. Οι μαύρες περιοχές εκτείνονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, γύρω στα 50.000 στρέμματα, ενώ οι μικροί θύλακες πεύκων, που διασώθηκαν ανάμεσά τους, δεν ανατρέπουν τον θλιβερό απολογισμό της πυρκαγιάς.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη σχεδιασμού πρόληψης και την αποφυγή επέκτασης της φωτιάς, αλλά και για τον κακό συντονισμό στη συνέχεια, είναι τεράστιες. Είχα τη δυνατότητα να συγκρίνω άμεσα την έκταση της φωτιάς από την πολύωρη παραμονή μας την ημέρα της Παρασκευής στα δάση και το παρατηρητήριο του χωριού Ασκληπιό στη νότια Ρόδο και τον σχεδόν διπλασιασμό της έκτασης αυτής τελικά μέχρι την Κυριακή, όταν πια η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Ήρθαμε σε επαφή με τους κατοίκους και τις ομάδες εθελοντών που συνέβαλαν καθοριστικά στη διάσωση των χωριών Ασκληπιό, Λαέρμα, Λάρδος από τις φλόγες. Ταυτόχρονα, ασκείται κριτική για τη σοβαρή αμέλεια στην πρόληψη αλλά και στην για μεγάλο διάστημα άρνηση αξιοποίησης των εθελοντών.

Επίσης, επισκεφθήκαμε δύο φορές την έδρα του «συντονιστικού» των επιχειρήσεων στο Γενάδι, όπου βρίσκονταν ο Περιφερειάρχης, ο αρχηγός Πολιτικής Προστασίας και οι υπεύθυνοι των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στη διάρκεια των 6 ημερών της φωτιάς αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προετοιμασίας αλλά και της έλλειψης συντονισμού των αρμοδίων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να ελεγχθεί έγκαιρα η καταστροφή.

Τελικά, αναδεικνύεται η ανάγκη - εκτός από την άμεση κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων δασικών περιοχών και την αποζημίωση των πληγέντων - να πραγματοποιηθούν:

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με επιστολή στο «Συντονιστικό», η Πολιτική Κίνηση του ΣΥΝ Νότιας Ρόδου ζητούσε το Σάββατο τον άμεσο εφοδιασμό των ομάδων εθελοντών «με τον κατάλληλο εξοπλισμό πυρόσβεσης… για να τους αναθέσουμε περιπολίες σε 24ωρη βάση» προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε αναζωπύρωση της φωτιάς.

To Γραφείο Τύπου