Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/07/2008

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security), που πρέπει να αποσυρθεί άμεσα γιατί είναι κατάφορα αντισυνταγματικό και προκλητικά αντιδημοκρατικό.

Στα Θερινά Τμήματα της Βουλής και με συνοπτικές διαδικασίες επισπεύδει η κυβέρνηση την ψήφιση νομοσχεδίου για τις ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security) και γραφείων ιδιωτικών ερευνών. Ένα θέμα που αφορά άμεσα την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και τη δημόσια ασφάλεια, εισάγεται χωρίς κανένα διάλογο και κοινωνική διαβούλευση, τόσο με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς, όσο και με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας που επικρατεί στο χώρο των  ιδιωτικών γραφείων φύλαξης και η δημιουργία ιδιωτικών στρατών «ομάδων κουμπουροφόρων».

Με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε στενούς συγγενείς των υπηρετούντων  στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες να βγάζουν άδεια λειτουργίας γραφείων ιδιωτικών ερευνών. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σύνδεση και τη διαπλοκή των εργαζόμενων στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις με τα ιδιωτικά συμφέροντα των γραφείων αυτών. Η ιδιωτική αυθαιρεσία  θα μπορεί πλέον να οπλοφορεί και να επιβάλλει με τη βία τη θέληση και τα συμφέροντά της. Ενώ η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει το ν.1264/82 που αναγνωρίζει  πλήρη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα στους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις νομοθετεί για να δώσει όπλα σε ιδιώτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει η δημόσια ασφάλεια να επιτελείται από μια δημόσια, δημοκρατική, αποτελεσματική Αστυνομία που θα ελέγχεται κοινοβουλευτικά αλλά και κοινωνικά για το έργο της και ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.