Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/07/2008

Ομιλία Νίκου Τσούκαλη στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος: "Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει την προστασία πολιτικών προσώπων από επερχόμενες αποκαλύψεις"

«Αποκαλύπτεται με τον πλέον τραγικό τρόπο το πλήρες αδιέξοδο της Κυβέρνησης, οι μύχιες και ανομολόγητες επιδιώξεις της και ο πανικός της. Η Νέα Δημοκρατία εκδηλώνει την τρίτη φάση των βαθύτερων επιδιώξεών της: την προστασία συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων από επερχόμενες αποκαλύψεις.»

Τα παραπάνω τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, ο βουλευτής Αχαΐας και ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

 Στην εισήγησή του ανέφερε ότι «Ο κ. Αλογοσκούφης επεδίωξε την εσπευσμένη συζήτηση στο μεταίχμιο δύο Τμημάτων Διακοπών με διαφορετική σύνθεση. Είναι αθώα αυτή η μεθόδευση; Βεβαίως και όχι. Και αυτό αποδεικνύεται όχι από αυτό κάθʼ αυτό το θεσμικό πλαίσιο της Οδηγίας που ενσωματώνεται όσο από τη θεσμική οργάνωση των μηχανισμών της χώρας για τη διαχείριση αυτού του προβλήματος. Καταργείται η Εθνική Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και αντικαθίσταται από μια επιτροπή.

Ποια είναι όμως τα κενά, οι ασάφειες, οι αντιφάσεις του νομοθετικού πλαισίου; Είναι τέτοιας υφής, έτσι ώστε να δικαιολογήσουν αλλαγή της οργανωτικής δομής; Πώς μπορούσαν να καλυφθούν;»

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «Οι αιτιάσεις που εντοπίζει ο Διεθνής  Οργανισμός για την καταπολέμηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στην Ελλάδα,  έχουν σχέση με την προκλητική αδιαφορία της Κυβέρνησης να ενισχύσει το ουσιαστικό ελεγκτικό έργο της ανεξάρτητης εθνικής αρχής και επιπλέον το ό,τι η σύνθεση της αρχής υποθάλπει τον κίνδυνο κατάργησης της αυτονομίας της.

Το νομοσχέδιο εκτός του ότι δεν επιλύει τα προβλήματα που εντοπίζει ο εν λόγω Διεθνής Οργανισμός, καταρρακώνει και κατεδαφίζει όλο το θεσμικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων. Μήπως θεωρεί η Κυβέρνηση ότι εάν αποφύγει την αναφορά σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή σε προσωπικά δεδομένα, αυτόματα παρακάμπτονται οι υποχρεώσεις της; Όσο δε για την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, απλά βεβαιώνεται για άλλη μια φορά η τακτική της Κυβέρνησης για παράκαμψή της.

Στην πρεμούρα της η Κυβέρνηση να φανεί ότι είναι αυστηρή σε όσους μετέρχονται τέτοιων μεθόδων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος διαμορφώνει ένα πλαίσιο τόσο ασφυκτικό που ουσιαστικά μέσα στα πλαίσια των συναλλαγών δημιουργεί μια κοινωνία ενόχων, μονίμων υπόπτων.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «Η κοινωνία περιμένει από εσάς κ. Υπουργέ, ένα νομοσχέδιο που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Για ποια τρομοκρατία μιλάμε; Εδώ κόμματα ενέχονται σε δωροδοκίες, βοά ο τόπος. Εμείς καταθέσαμε κάποιες προτάσεις για το πολιτικό χρήμα και τις γνωστοποιήσαμε στον κόσμο. Εσείς δεν έχετε καταθέσει τίποτα μέχρι αυτήν τη στιγμή, δεν ξέρουμε τις προθέσεις σας. Δεν μπορείτε να αφήνετε το θέμα απλώς στη δικαστική διερεύνηση και να μαθαίνουμε κάθε τόσο από τη Γερμανία και από τις καταθέσεις το τι γίνεται στη δική μας χώρα.»