Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/07/2008

Ο ΑΗΣ Μελίτης ευθύνεται για τη διαρροή γαλακτώματος στον Γεροπόταμο του νομού Φλώρινας

Ερώτηση Φ.Κουβέλη, Μ.Παπαγιαννάκη προς τους ΥπουργούςΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Εσωτερικών

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στην επιφάνεια του Γεροπόταμου το νερό να είναι λευκό και μοιάζει με γάλα. Ο Γεροπόταμος είναι ο ποταμός που  διασχίζει τα χωριά Νεοχωράκι και Μελίτη του νομού Φλώρινας, και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο ατμοηλεκτρικός σταθμός (ΑΗΣ) Μελίτης της ΔΕΗ.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα το σωματείο «Λυγκηστίς», το οποίο σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων σημειώνει: «Πριν από λίγο καιρό δημιουργήθηκε πρόβλημα στον ΑΗΣ Μελίτης με επίχειρα τη μόλυνση του ποταμού που διασχίζει τα δημοτικά διαμερίσματα Μελίτης και Νεοχωρακίου. Το πρόβλημα οφείλεται σε γαλάκτωμα που χρησιμοποιείται σε ψεκασμό του συστήματος αποθείωσης. Το σύστημα του βιολογικού καθαρισμού δεν μπορεί να συγκρατήσει την ποσότητα του γαλακτώματος, με αποτέλεσμα ένα μέρος να διοχετεύεται μέσω του καναλιού στον ποταμό. Εκτός αυτού δεν γνωρίζουμε τι συνέπειες έχει στον υδροφόρο ορίζοντα η μακροχρόνια χρήση του γαλακτώματος αυτού». Το φαινόμενο εν τέλει αποδόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε μία ουσία με μορφή γαλακτώματος που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ στο σύστημα αποθείωσης του ατμοηλεκτρικού σταθμού Μελίτης.

Οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως οι κτηνοτρόφοι είναι ανάστατοι, καθώς εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα ασθενειών στα κοπάδια τους. Συγκεκριμένα, στα δύο από τα τρία κοπάδια των γύρω χωριών, που ποτίζουν τα ζώα τους στο συγκεκριμένο ποτάμι, έχουν αρρωστήσει.  Από την πλευρά της η ΔΕΗ παραδέχτηκε τη διαφυγή γαλακτώματος λόγω βλάβης και διαβεβαίωσε ότι πάρθηκαν κατάλληλα μέτρα όπως η μείωση φορτίου και ότι η βλάβη θα επιδιορθωθεί κατά την προγραμματισμένη συντήρηση του Οκτωβρίου.

Πάντως τρία δείγματα νερού που πάρθηκαν από τη διεύθυνση Περιβάλλοντος της νομαρχίας Φλώρινας και εξετάστηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους κρίθηκαν «μη σύμφωνα» ως προς την απόφαση του νομάρχη Φλώρινας του 1998, καθώς παρουσιάζουν μεγάλες υπερβάσεις στην «αγωγιμότητα», στο «χρώμα», στα «διαλυμένα στερεά» και στα «χλωριούχα».

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Υπήρξε έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση της ΔΕΗ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις προδιαγραφές του γαλακτώματος; Αν ναι, διενεργήθηκε ειδική ανάλυση της ουσίας αυτής, ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι φορείς αλλά και οι κάτοικοι αν το γαλάκτωμα αυτό περιέχει τοξικές ουσίες;  

- Θεωρείται ότι συντρέχει λόγος διακοπής της λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης ή τουλάχιστον άμεση αποκατάσταση της βλάβης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Μιχάλης Παπαγιαννάκης