Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/07/2008

Η περίπτωση του αιτούντος άσυλο Ιρανού Καμαλί Ρεζά

Ερώτηση Π.Κοροβέση προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Ο Καμαλί  Ρεζά στέλεχος του παράνομου, μετά την ισλαμική επανάσταση, Κ.Κ. του Ιράν, εγκατέλειψε τις σπουδές του  στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης ως μηχανολόγος, διωκόμενος από τους ισλαμιστές , συνελήφθη  το 1998 δύο φορές από την μυστική αστυνομία και βασανίστηκε σκληρά στη διάρκεια της συνολικής του κράτησης  187 ημερών, απολύθηκε από τις πρόχειρες δουλειές όπου κατέφυγε για να επιζήσει , όταν ειδοποιήθηκε για τον κίνδυνο της ζωής του λόγω του πολιτικού του ακτιβισμού.

Στις 18 Μαρτίου του 2000 ο Καμαλί  Ρεζά, βοηθούμενος από φίλους, βγήκε παράνομα έξω από το Ιράν και μέσω της Τουρκίας έφτασε στην Ελλάδα στις 10 Ιουνίου 2000.

Το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Βασανιστηρίων με έκθεσή του πιστοποίησε, με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τον Καμαλί  Ρεζά , τη κλινική εμπειρία  αλλά και το μέγεθος του ιστορικού του (λευκά κελιά, εικονικές εκτελέσεις, ηλεκτροσόκ στα αυτιά, απομόνωση, καθώς και τα κλινικά επακόλουθα).

Συγκεκριμένα απεφάνθη πως : «εάν υποχρεωθεί το άτομο αυτό να επιστρέψει στη χώρα του, θα θέσει σε κίνδυνο  τη σωματική και ψυχολογική του ακεραιότητα και υγεία», βάσει του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του άρθρου 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων».

Με έγγραφο του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, στο οποίο κατέφυγε,  πιστοποίησε πως ο Καμαλί  Ρεζά πληροί τα κριτήρια για να αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας σύμφωνα με τη Σύμβαση 1951/1967 (Γενεύη/ Νέα Υόρκη).

Το 2002 κατέφυγε στο Τμήμα Αλλοδαπών Αλεξάνδρας όπου και ζήτησε να αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας (Αριθμ.804661/Νο 11531). Εξεδόθη η από 30/6/2003 απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης η οποία απέρριπτε το αίτημά του και κατʼ αυτής ασκήθηκε νόμιμη προσφυγή, εκκρεμεί δε απόφαση σε δεύτερο βαθμό. Συνολικά η αίτησή του βρίσκεται σε εκκρεμότητα για 6 χρόνια, από το 2002.

Έκτοτε δεν αναζητήθηκε ποτέ από το Ελληνικό Κράτος για να εξετασθεί η αίτησή του. Ως τον Απρίλιο του 2008 που κατέφυγε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναζητώντας το φάκελό του, δεν βρέθηκε ποτέ ούτε το όνομα του ούτε και ο φάκελος και του συστήθηκε να αναμένει για λίγο ακόμη, χωρίς να του ζητηθεί νέα αίτηση.

Λαμβάνοντας υπόψη πως :

Ερωτάται ο κ. υπουργός :

1. Που οφείλεται η καθυστέρηση στην αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας του Καμαλί Ρεζά από το έτος 2002;

2.  Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε η χώρα μας να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεών της για την αποκατάσταση θυμάτων βασανιστηρίων ;

Ο ερωτών βουλευτής

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ