Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/03/2006

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, στη σημερινή της συνεδρίαση, ασχολήθηκε με τις πολιτικές εξελίξεις και με το περιεχόμενο της επιστολής του Ν. Κωνσταντόπουλου.

Η Π.Γ. του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι ο ΣΥΝ, στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., αναδείχθηκε ως η κατ� εξοχήν πολιτική δύναμη που ασκεί ουσιαστική και δυναμική, στη βάση αριστερών εναλλακτικών προτάσεων, αντιπολίτευση στην ακραία αντεργατική και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία κλιμακώνει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Η Π.Γ. τόνισε, επίσης ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως επιβεβαιώνεται δύο χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν έχει βγάλει συμπεράσματα από το κυβερνητικό παρελθόν της, αλλά και ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν αμφισβητεί το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, ενώ με τις θέσεις της σε κεντρικά θέματα (π.χ. ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τετραετή ανασφάλιστη εργασία στους νέους ανέργους, κ.λ.π.) υπερθεματίζει στις λογικές της ιδιωτικοποίησης και των αγορών.

Η Π.Γ., υπό το φως αυτών των δεδομένων, τόνισε ότι, κατά πλειοψηφία, δεν συμφωνεί με τις προτάσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου οι οποίες ταυτόχρονα έρχονται σε διάσταση με τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου του Κόμματος και τις μετέπειτα κατευθύνσεις των κεντρικών πολιτικών του οργάνων.

Η Π.Γ. του ΣΥΝ, με τη συμπλήρωση δύο χρόνων διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. και λαμβάνοντας υπόψη τις βαρύτατες και όλο πιο οδυνηρές συνέπειες των ασκούμενων πολιτικών για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, υπογράμμισε την ανάγκη στο επόμενο διάστημα:

Να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η διακριτή σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερή ταυτότητα και πολιτική του ΣΥΝ σε πλήρη και ριζική αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης και συνολικότερα τον συναινετικό δικομματισμό.

Να στηριχθεί με μεγαλύτερη επιμονή και δημιουργικές προσπάθειες στο ενωτικό εγχείρημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πρώτα από όλα με πρωτοβουλίες στον ανένταχτο κόσμο της Αριστεράς, ο οποίος, παρά τη δογματική και διχαστική λογική της ηγεσίας του ΚΚΕ, επιθυμεί την κοινή δράση και συνεργασία όλων των αριστερών δυνάμεων.

Να ενισχυθούν με όλους τους δυνατούς τρόπους οι εναλλακτικές προγραμματικές επεξεργασίες, οι πολιτικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του ΣΥΝ για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και τα καθημερινά μέτωπα, που ανοίγει η κυβερνητική πολιτική, με στόχο τη διεύρυνση των κοινωνικών αντιστάσεων, την αποτελεσματικότερη δυνατή ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων και την ήττα των κυβερνητικών σχεδιασμών σε βάρος των εισοδημάτων, των εργασιακών, ασφαλιστικών, συνδικαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων και θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Να προωθηθεί ακόμα πιο έντονα η κινηματική λογική του ΣΥΝ και ο ρόλος του στην ενίσχυση των πιο πλατιών ενωτικών ταξικών αγώνων και των πιο πολύμορφων κοινωνικών και οικολογικών κινημάτων, με κορύφωση τη συμβολή μας στην επιτυχία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα.

Να στηρίξει ακόμα περισσότερο και να ενισχύσει το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην προσπάθεια για απόκρουση των νεοφιλελεύθερων επιλογών στην Ε.Ε. και της ενθάρρυνσης πανευρωπαϊκών αγώνων σε αυτήν την κατεύθυνση για μια άλλη κοινωνική Ευρώπη.

Να βελτιώσουμε το συντονισμό και την οργάνωση της παρουσίας μας για την επιτυχή διεξαγωγή των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών και την επιτυχία των συνδυασμών που στηρίζει ο ΣΥΝ ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις και νομαρχίες.

To Γραφείο Τύπου