Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/07/2008

Κομισιόν: ορατός ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου - Δεν περιλαμβάνεται στα έργα γέφυρες του ΕΣΠΑ

Η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει να το ολοκληρώσει με δικά της έξοδα

Απάντηση της Επιτρόπου Χούμπνερ στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Τον υπαρκτό κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί η κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου που συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους επισημαίνει η  Επίτροπος κ. Χούμπνερ,  απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με  την ερώτησή του, ζητούσε να πληροφορηθεί εάν το έργο πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν από την λήξη του Γ ΚΠΣ καθώς και εάν αποτελεί έργο γέφυρα  για το ΕΣΠΑ 2007-2013

Στην απάντηση της η κ. Χούμπνερ αφού επισημαίνει τους εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς κατασκευής του συνεδριακού και πολιτιστικού κέντρου, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο μη ολοκλήρωσης του και δηλώνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προτείνει το συγκεκριμένο έργο  για ένταξη στην προγραμματική περίοδο 2007-2013. Πιο συγκεκριμένα  αναφέρει ότι «το έργο στο οποίο αναφέρεται ο κ. βουλευτής σημειώνει αργή πρόοδο και υπάρχει κίνδυνος να μην έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2008. Το έργο δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο έργων «γεφυρών» που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Επιτροπής και των ελληνικών αρχών με ευκαιρία της αναθεώρησης το 2006 του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.»

Επίσης, στην απάντηση της η Επίτροπος Χούμπνερ ξεκαθαρίζει ότι, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει στην αποπεράτωση του έργου με εθνικούς πόρους. Πιο αναλυτικά αναφέρει ότι «σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ανολοκλήρωτα συγχρηματοδοτούμενα έργα σε όλα τα κράτη μέλη, εάν το έργο στο οποίο αναφέρεται το αξιότιμο μέλος δεν έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2008, η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει να το ολοκληρώσει με δικά της έξοδα το αργότερο δύο χρόνια μετά την προθεσμία για την υποβολή της τελικής έκθεσης για το εν λόγω έργο.»

Για το συγκεκριμένο θέμα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: «Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι της ΝΔ που έκοβαν προεκλογικά κορδέλες και έδιναν υποσχέσεις οφείλουν εξηγήσεις για το φιάσκο που περιγράφει η κ. Χούμπνερ και κυρίως ταχύτατες ενέργειες έτσι ώστε να μην χαθούν πρόσθετοι και πολύτιμοι κοινοτικοί  πόροι»

To Γραφείο Τύπου