Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/07/2008

'Αδικη και απαράδεκτη διάταξη του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια ανέργους. Ανάγκη άμεσης ρύθμισής της.

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς την Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας

Οι μακροχρόνια άνεργοι που συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν να υπάγονται στο καθεστώς του μακροχρόνια άνεργου και μετά τη λήξη του προγράμματος κατάρτισης (εφόσον φυσικά δεν έχουν βρει εντωμεταξύ εργασία). Σύμφωνα με καταγγελίες, όμως, η προθεσμία για να καταθέσουν αίτηση είναι μόλις μία ημέρα μετά τη λήξη του προγράμματος κατάρτισης, με αποτέλεσμα πολλοί να μην προλαβαίνουν να υποβάλουν την αίτηση.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνεργοι πολίτες, των οποίων έχουμε γίνει δέκτες έντονων διαμαρτυριών, χάνουν τα δικαιώματά τους, όπως το να κάνουν αίτηση για εποχιακή απασχόληση σε διάφορους φορείς του δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου όπου απαιτείται η απόδειξη συνεχιζόμενης ανεργίας.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για καταχρηστική ρύθμιση από την πλευρά του ΟΑΕΔ και του ελληνικού κράτους, που έχει στόχο να στερήσει από τους μακροχρόνια ανέργους τα βοηθήματα που δικαιούνται και να περιορίσει τον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων που καταγράφουν οι επίσημες στατιστικές. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διάταξη που αντί να τους βοηθάει να βρουν εργασία, τους δυσκολεύει και ουσιαστικά τους καταδικάζει στη φτώχεια.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται  η κα. Υπουργός:

1.    Για ποιο λόγο έχει θεσπιστεί αυτή η απαράδεκτη προθεσμία της μίας μόνο ημέρας; Με ποιον τρόπο διευκολύνει τους ανέργους να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους;

2.    Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επαρκή διεύρυνση αυτής της προθεσμίας και να ρυθμίσει με θετικό τρόπο τα δικαιώματα όσων έχουν μέχρι σήμερα θιγεί εξαιτίας αυτής της καταχρηστικής διάταξης;

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης