Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/07/2008

Δήλωση Δ.Παπαδημούλη για την οργουελική εισήγηση της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ με ψήφο και Δημάρχων της ΝΔ!

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης αναφερόμενος στο σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου σχετικά με εισήγηση της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ να φυλακίζονται όσοι πολίτες δεν καταδίδουν οτιδήποτε μπορεί να τους φανεί ως τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε στον ρ/σ «Κόκκινο»:

«Πρόκειται για μια ακραία, εφιαλτική εισήγηση, η οποία έρχεται από μια βοηθητική επιτροπή της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρ. Ένωσης στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν πρόκειται για Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Με θλίψη πληροφορήθηκα ότι στην Επιτροπή μετέχουν και Έλληνες δήμαρχοι, οι οποίοι υπέγραψαν την πρόταση. Μαθαίνω ότι ο δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Ζαφειρόπουλος και ο δήμαρχος Αιγάλεω και Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ κ. Καλογερόπουλος έχουν ήδη συμφωνήσει.

Σύμφωνα με την πρόταση, αν κάποιος γνωρίζει, ότι κάποιος άλλος σκέφτεται να κάνει κάτι που του φαίνεται ως τρομοκρατική ενέργεια, οφείλει να το καταδώσει αμέσως στις αρχές, αλλιώς αντιμετωπίζει βαριές ποινικές ευθύνες. Για παράδειγμα, αν σερφάρετε στο ίντερνετ και μπαίνετε σε ένα μπλογκ πιτσιρικάδων που λένε ότι μʼ αυτά που κάνουν οι τράπεζες τους χρειάζεται βόμβα, αν εσείς δεν το καταδώσετε, τότε κινδυνεύετε να πάτε πολλά χρόνια φυλακή. Διότι η εισήγηση προτείνει να ποινικοποιείται η μη κατάδοση ακόμη και τρομοκρατικών ενεργειών φαινομενικά μη πραγματοποιήσιμων. Δηλαδή μπαίνουμε σε κατηγορία εγκλημάτων σκέψης. Πρόκειται για οργουελικό σενάριο που υπερβαίνει τα εσκαμμένα και της πιο νοσηρής υπερσυντηρητικής φαντασίας.

Ο κ. Κακλαμάνης, που είναι πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ να βγει και να πει ποια είναι η θέση της ελληνικής αυτοδιοίκησης γιʼ αυτή την άθλια εισήγηση. Ο κ. Παξινός που είναι πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που με ομόφωνες προτάσεις έχει αντιταχθεί σε αντίστοιχες αποφάσεις, να βγει και να «τις βρέξει» στους νεοδημοκράτες δημάρχους που έσπευσαν να βάλουν την υπογραφή τους. Υπάρχει επίσης θέμα και για το κόμμα της ΝΔ. Δεν μπορεί ο κ. Παυλόπουλος να λέει «εμείς υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου και δεν θέλουμε τη συρρίκνωση των δημοκρατικών ελευθεριών». Όποιος νομίζει ότι έτσι καταπολεμάται η τρομοκρατία είναι βαθιά νυχτωμένος. Το μόνο που καταπολεμάται και συρρικνώνεται είναι η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι στοιχειώδεις κατακτήσεις του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

Σοβαροί νομικοί όλων των πολιτικών τοποθετήσεων λένε ότι αν πάμε σε ορισμούς που μετατρέπουν τον βίαιο ριζοσπαστισμό σε τρομοκρατική δράση και ενοχοποιούμε ακόμη και όσους ξέρουν κάτι γιʼ αυτό, τότε πάμε σε αναίρεση βασικών κανόνων αυτού που γνωρίζουμε αιώνες τώρα ως κοινοβουλευτική δημοκρατία, κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι κατοχυρωμένα στις συμβάσεις του ΟΗΕ και τη νομολογία των δικαστηρίων.

Σκοπεύω να κινητοποιήσω με όλους τους δυνατούς τρόπους το Ευρωκοινοβούλιο και την αρμόδια επιτροπή που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημόσιες ελευθερίες, έτσι ώστε αν τυχόν αυτή η εισήγηση φθάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να τη σκίσουμε και να την πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων. Θα περιμένουμε τον κ. Κακλαμάνη και τον κ. Ρουσόπουλο. Υπάρχει θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για τη ΝΔ.»

To Γραφείο Τύπου