Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/07/2008

'Αμεση ανάγκη διάσωσης του ναού του Αγίου Νικολάου του Θων

Ερώτηση Α.Φιλίνη προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ

Στη διασταύρωση των οδών Αλεξάνδρας και Κηφισίας, στην ελάχιστη αδόμητη έκταση του κτήματος Θων στο αίθριο των κτιρίων της ιδιοκτησίας Βωβού, βρίσκεται το νεοκλασικού τύπου εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Θων.   

Ο περίκεντρος με ημισφαιρικό θόλο ναός, που σχεδιάστηκε το 1900 από τον Ερνέστο Τσίλερ, παραμένει κλειστός και με έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψης –τα δύο ξύλινα φύλλα της εισόδου συγκρατούνται με αλυσίδες και σκοινιά, ο τρούλος εμφανίζει έντονες φθορές, ενώ τμήματα σοβάδων διαρκώς καταρρέουν.

Παλαιότερα -το 1983- στον τρούλο του μνημείου είχε πραγματοποιηθεί στεγάνωση με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχει ακόμη καταρρεύσει. Την ίδια περίοδο είχαν επίσης αποκατασταθεί τα εξωτερικά επιχρίσματα του ναού, τα οποία όμως με το πέρασμα του χρόνου ξεκολλούν και πέφτουν.

Η σημερινή εικόνα εγκατάλειψης του ναού δεν προμηνυόταν πριν τέσσερα χρόνια όταν το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το Συμβούλιο της Ναοδομίας αποφάσιζαν να ξεκινήσουν έργα εξυγίανσης του ναού.

Την ίδια περίοδο είχε επίσης εγκριθεί μελέτη της Διεύθυνσης Συντήρησης του ΥΠ.ΠΟ. σχετικά με την αποκατάσταση των εσωτερικών δαπέδων και του θόλου, την επισκευή των κουφωμάτων και την εξυγίανση των επιχρισμάτων που φέρουν περίτεχνο διάκοσμο, καθώς και των τοιχογραφιών του ναού από την υγρασία. Έκτοτε το μνημείο παραμένει εγκαταλειμμένο και απαξιωμένο από την Πολιτεία.

Επισημαίνουμε ότι το παραπλεύρως μεγαθήριο του κυρίου Βωβού που έχει κριθεί παράνομο για πάμπολλες πολεοδομικές παραβάσεις, όχι μόνον δεν «αναδεικνύει» τον ναό του Αγίου Νικολάου (όπως υποσχόταν παλαιότερα ο κ. Βωβός για να αποσπάσει την παράνομη άδεια οικοδομής) αλλά ουσιαστικά πνίγει ανάμεσα στα γύρω πανύψηλα τσιμεντένια κτίρια το διατηρητέο κόσμημα του Τσίλερ και τον περιβάλλοντα χώρο του.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το ΥΠ.ΠΟ. ώστε να εφαρμοστούν άμεσα οι μελέτες συντήρησης και αποκατάστασης του ναού του Αγίου Νικολάου του Θων;

2.    Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την άμεση προστασία και διάσωση του ανωτέρω νεοκλασικού ναού και του περιβάλλοντα χώρου του;  

Η ερωτώσα βουλευτής

'Αννα Φιλίνη