Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/03/2006

Μήνυμα του Συνασπισμού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 Μάρτη 2006

Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής.

Στόχοι της, η πλήρης απορύθμιση της αγοράς εργασίας και η εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αποβιομηχάνιση της Ελλάδας με την μεταφορά επιχειρήσεων σε χώρες που εξασφαλίζεται το μέγιστο κέρδος για το κεφάλαιο, με το μικρότερο δυνατό κόστος και καμία προστασία περιβάλλοντος.

Αποτέλεσμα η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα με τις γυναίκες άνεργες να αποτελούν το 70% του συνόλου των ανέργων.

Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων βαραίνουν κυρίως τις γυναίκες- τα 2/3 των μερικώς απασχολούμενων είναι γυναίκες- υπονομεύουν την εφαρμογή της ισότητας στην πράξη.

Διότι οι θέσεις εργασίας που προκύπτουν είναι κακοπληρωμένες, με ασταθές ωράριο, χωρίς επαγγελματική εξέλιξη, χωρίς ασφάλιση και κοινωνική προστασία, με πενιχρές συντάξεις.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η αποδόμηση του δημόσιου τομέα, με στόχο την κατάργηση του κοινωνικού κράτους και την ιδιωτικοποίηση του (Μπολκεστάϊν).

Η κύρια επίπτωση θα είναι να φορτωθούν στις πλάτες των γυναικών όλες εκείνες οι εξυπηρετήσεις που τις διευκολύνουν να βγουν στην αγορά εργασίας και στο δημόσιο χώρο.

Εργοδότες, συντηρητικοί πολιτικοί κύκλοι και ιεραρχία σε αγαστή συνεργασία, βάλλουν εναντίον των νομικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των γυναικών.

Επομένως η 8η Μάρτη 2006, βρίσκει τις γυναίκες, το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα σε θέση μάχης για την υπεράσπιση και διασφάλιση της ισότητας στην πράξη.

Οι γυναίκες υπερασπίζουν και μετέχουν στους αγώνες του κινήματος των εργαζομένων εναντίον της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, της ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού κράτους, ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης των συνδικαλιστικών οργάνων.

Οι γυναίκες και άνδρες του Συνασπισμού εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα για:

Ιδιαίτερη επαγρύπνηση και κινητοποίηση απαιτείται για την απόκρουση των νέων εφιαλτικών σχεδίων του αμερικανικού Πενταγώνου για τον λεγόμενο «μακρύ πόλεμο», χωρίς χρονικά και γεωγραφικά όρια.

Το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι η στρατιωτικοποίηση και ο πόλεμος στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Θέλουμε ψωμί, αντί για κανόνια!

Το πολύμορφο και πολύχρωμο γυναικείο -φεμινιστικό κίνημα μπορεί ενωμένο να αγωνιστεί με επιτυχία για την Ειρήνη, την Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού