Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/08/2008

Νέα ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τα καρτέλ στην ακτοπλοΐα

Νέα ερώτηση για τα καρτέλ στην ακτοπλοΐα κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού που κάνει λόγο για παράνομες συμπράξεις στην ακτοπλοΐα καθώς και σε προηγούμενη απάντηση της Επιτροπής που θεωρεί ότι να ελεγχθεί το ενδεχόμενο κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην ελληνική ακτοπλοΐα. Ο Δ.Παπαδημούλης ζητεί να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών και τις περαιτέρω ενέργειες της Ευρ. Επιτροπής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η Επιτροπή απαντώντας σε προηγούμενη ερώτησή μου (Ε-2619/07) σχετικά με τον έλεγχο συγκέντρωσης στην ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά ανέφερε ότι: «Τα στοιχεία … ισοδυναμούν πρακτικώς με κατάσταση δεσπόζουσας θέσης από μια επιχείρηση … κάθε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης είναι δυνατόν να διωχθεί, με βάση το άρθρο 82 της συνθήκης ΕΚ, από την εθνική επιτροπή ανταγωνισμού ή, κατά περίπτωση, από την Επιτροπή εφόσον επηρεάζει το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών.»

Σημειώνεται ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε έρευνα που διεξήγαγε (17.7.08), διαπίστωσε ότι 14 επιχειρήσεις του κλάδου των ακτοπλοϊκών μεταφορών στην Ελλάδα παραβιάζουν το άρθρο 81 της Συνθήκης ΕΚ.

Δεδομένου ότι οι παράνομες συμπράξεις, που διαπίστωσε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, δεν αφορούν μόνο στις γραμμές εσωτερικού αλλά και εξωτερικού, ερωτάται η Επιτροπή:

Γνωρίζει αν η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει διεξάγει έρευνα στον κλάδο ακτοπλοϊκών μεταφορών ή αν έχει ασκήσει διώξεις σε επιχειρήσεις του κλάδου βάση των άρθρων 81 και 82 της συνθήκης ΕΚ; Ποιες οι περαιτέρω ενέργειές της αφού οι στρεβλώσεις έχουν διασυνοριακό αποτέλεσμα;»

To Γραφείο Τύπου