Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/08/2008

Ναι σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά - Όχι στις «αντιπυραυλικές ασπίδες». Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ με αφορμή τα 63 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Με αφορμή τα 63 χρόνια από τον βομβαρδισμό της  Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Στις 6 Αυγούστου του 1945, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν την πρώτη πυρηνική επίθεση στην ιστορία της ανθρωπότητας ρίχνοντας ατομική βόμβα στην Χιροσίμα, προκαλώντας 140.000 θύματα. Τρεις μέρες αργότερα επανέλαβαν την θηριωδία βομβαρδίζοντας το Ναγκασάκι και σκοτώνοντας 80.000 ανθρώπους.  Η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών ήταν άμαχοι και οι δύο πόλεις βυθίστηκαν σε ανείπωτο πόνο και πένθος. Ακόμα και σήμερα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες και πεθαίνουν από τις συνέπειες της έκθεσης στη ραδιενέργεια.

Με αφορμή την μαύρη αυτή επέτειο ο ΣΥΝ απαιτεί την καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων. Ο πυρηνικός αφοπλισμός είναι προϋπόθεση για την ειρήνη ώστε να φτάσουμε σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ αντιτίθεται στις πολιτικές της κούρσας των εξοπλισμών, του παγκόσμιου εμπορίου των όπλων και του πολιτικού και στρατιωτικού εκβιασμού.  Αντιτίθεται στην λεγόμενη «αντι-πυραυλική άσπίδα» των ΗΠΑ. Το σχέδιο της κυβέρνησης Μπους, επίσημα γνωστό ως «Εθνική πυραυλική άμυνα» ( National Missile defense) δεν είναι ούτε «εθνικό» ούτε «αμυντικό».  Είναι νεκρανάσταση του λεγομένου «πολέμου των άστρων» του Ρήγκαν, που είχε εκπονηθεί 25 χρόνια πριν, όταν ο ψυχρός πόλεμος ήταν στο αποκορύφωμα του.

Πιστεύουμε ότι η ακύρωση των δογμάτων του «πρώτου χτυπήματος» και του «προληπτικού πολέμου» αλλά και της άποψης ότι τα εθνικά συμφέροντα προστατεύονται με τον πόλεμο θα είχαν ένα πολύ πιο θετικό αντίκτυπο στην ασφάλεια από οποιοδήποτε αντιπυραυλικό σύστημα. Η παρούσα άνοδος του μιλιταρισμού οδηγεί την ανθρωπότητα σε αδιέξοδο. Λέμε ΟΧΙ σε τέτοιου είδους διεθνείς πολιτικές.

Η δική μας  απάντηση στην διάδοση των πυρηνικών είναι η  κατάργησή τους. Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η πλήρης τήρηση της  Συνθήκης για την μη-διάδοση των πυρηνικών (Non-proliferation Treaty). Η Συνθήκη αυτή πρέπει να ενισχυθεί μέσω μιας Διάσκεψης του ΟΗΕ που να εξασφαλίσει την πλήρη τήρησή της  τόσο από τις πυρηνικές όσο και τις μη-πυρηνικές δυνάμεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις κυβερνήσεις άλλων χωρών να επικυρώσουν την Συμφωνία για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Complete Test Ban Treaty). Άμεσα δε  απαιτούμε την αποχώρηση όλων των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ που βρίσκονται ακόμη σε ευρωπαϊκό έδαφος.

To Γραφείο Τύπου