Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/08/2008

Ρύθμιση ΥΠΑΝ που μειώνει τα κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Ερώτηση Γ.Δραγασάκη, Μ.Παπαγιαννάκη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού γραφείου της Greenpeace το Υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να καταθέσει στη βουλή τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά, αντίθετη με τις μέχρι τώρα διακηρύξεις της κυβέρνησης. Με την εν λόγω ρύθμιση όχι μόνο δεν καταπολεμούνται οι  γραφειοκρατικοί φραγμοί που εμποδίζουν την «επιθετική» εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, αλλά μειώνονται αισθητά τα ισχύοντα κίνητρα που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, μόλις το 2006. Συγκεκριμένα, δεν επιταχύνει και δεν απλοποιεί την αδειοδοτική διαδικασία, θεσμοθετεί πενταετή καθυστέρηση, καθώς προβλέπει ότι η ΡΑΕ θα γνωμοδοτήσει για όλες τις αιτήσεις που δεν έχουν ακόμα λάβει άδεια παραγωγής ή εξαίρεση από την άδεια παραγωγής έως την 30η Ιουνίου του 2012. Και βέβαια αντί να προχωρήσει σε κίνητρα για τον οικιακό τομέα, περιορίζει τα κίνητρα για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, όπως οι ΟΤΑ.

Επιπλέον, η ρύθμιση του ΥΠΑΝ μειώνει την πριμοδότηση της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας κατά 57% ως το 2014 και κατʼ αυτό τον τρόπο, οι περισσότερες επενδύσεις, ιδιαίτερα αυτές που προέρχονται από μικροεπενδυτές όπως είναι οι ΟΤΑ, καθίστανται μη ελκυστικές και ακυρώνονται στην πράξη. Έτσι, ουσιαστικά υποστηρίζονται οι μεγαλοεπενδυτές για την κατασκευή λιθανθρακικών σταθμών και οι πανάκριβες εισαγωγές ρεύματος από τρίτες χώρες.

Τα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να αποτρέψουν την έκλυση πάνω από 3 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, αν απλώς υλοποιηθούν τα έργα. Παράλληλα αποτρέπουν τη δημιουργία νέων ρυπογόνων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, νέων υποδομών σε γραμμές μεταφοράς, ενώ δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός

-    Αληθεύουν οι ως άνω πληροφορίες του ελληνικού γραφείου της Greenpeace; Και αν ναι, ποιοι είναι οι λόγοι που εγκαταλείπεται η «επιθετική» προώθηση των ΑΠΕ, όπως είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση, και προωθούνται νέες ανθρακικές μονάδες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Γιάννης Δραγασάκης