Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/08/2008

Απόσπασμα συνέντευξης του μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Ν. Βούτση, στην ΝΕΤ 105,8 (Τ. Σαράντης και Π. Τσούτσιας):

1.    Σχετικά με τις δηλώσεις εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί με την στάση του την ΝΔ:

Εδώ και μήνες τα στελέχη  του ΠΑΣΟΚ δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται μέσα στην κοινωνία. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Ποιος πιστεύει πια ότι η ήττα της ΝΔ και της δεξιάς διακυβέρνησης θα φέρει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία; Η ίδια η κοινωνία έχει απορρίψει επί της ουσίας ως ανιστόρητο και ψευδεπίγραφο αυτό το σενάριο της δικομματικής εναλλαγής. Εμείς είμαστε σαφείς: Δεν αλλάζεις το σύστημα όταν γίνεις μέρος της εικόνας και της κρίσης του . Ποιος δεν βλέπει επίσης ότι η ΝΔ με κάθε τρόπο θέλει να ενισχύσει τα βάθρα του δικομματισμού;  

2.    Σχετικά με την πιθανή έλλειψη αυτοδυναμίας και την στρατηγική του ΣΥΝ:

Κατʼ αρχήν θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό μέσα από τις εκλογές. Το νέο πολιτικό σκηνικό δε σημαίνει μόνο διαφορετικά ποσοστά μικρότερα κατά πολύ για την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σημαίνει και ένας διαφορετικός πολιτικός χάρτης. Ένας νέος πολιτικός χάρτη που θα σηματοδοτήσει αλλαγές και στα υπάρχοντα κόμματα, θα υπάρξουν νέα μορφώματα και θα γίνουν ανακατατάξεις σε όλους τους χώρους. Εφόσον η Αριστερά θα έχει αυξημένα ποσοστά τότε θα έχει και τον πρώτο λόγο, τολμώ, να πω στις εξελίξεις. Γιατί θα υπάρχουν προϋποθέσεις και στην κοινωνία. Η ίδια κοινωνία θα  διαμορφώσει αυτό το νέο πολιτικό χάρτη και θα δώσει το σήμα και την δυναμική για να στηριχθεί μια ριζοσπαστική πολιτική και στο πεδίο της διακυβέρνησης. Οι συζητήσεις, οι συγκλίσεις και οι πιθανές συνεργασίες θα αφορούν επιμένουμε σε αυτό, πολιτικούς σχηματισμούς, ποσοστά και χώρους που θʼ αντανακλούν αυτήν την προοδευτική κοινωνική δυναμική. Αυτή η εξέλιξη θα γίνει πιο ρεαλιστική και ορατή αν την συνομολογήσουν πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ -που τώρα την υπονομεύει- και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας.

3.    Κάθε δύναμη λοιπόν της αντιπολίτευσης επιλέγει τον ξεχωριστό της δρόμο;

Έρχεται η κοινωνία και αναγνωρίζει ότι η δύναμη που έχει αυτήν την στιγμή την ενωτική στρατηγική είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.Έρχεται η κοινωνία και λέει επί 7 μήνες -μέσω δημοσκοπήσεων πάντοτε-  «θέλουμε καταρχήν αυτήν η δύναμη να έχει το πάνω χέρι στο νέο πολιτικό σκηνικό». Διπλασιάζει, τριπλασιάζει τα εν δυνάμει ποσοστά μας. Αυτό δεν είναι μια ενθάρρυνση από την κοινωνία; Ενώ το ΚΚΕ που λέει ότι, παρότι βλέπω την ιστορική, επιτρέψτε μου να πω, ευκαιρία να είναι στο 22 στο 25% η Αριστερά τουλάχιστον στον τόπο μας και να είναι ένα πανευρωπαϊκό παράδειγμα, αδιαφορεί και μιλάει για «σοβατζήδες και νεκροθάφτες». Τρελά πράγματα.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μια στρατηγική ρίσκου και ευθύνης . Είναι μια στρατηγική με την οποία η σύγχρονη Αριστερά ξανασηκώνει κεφάλι και λέει «ως Αριστερά θα προχωρήσω και όχι ως ένα κομμάτι ή φτιασίδωμα ή στερεότυπο δίπλα στο γνωστό πάνελ των πολιτικών δυνάμεων». Αυτό ίσως απογοητεύει την ηγεσία του ΚΚΕ. Ίσως την ενοχλεί, αλλά είμαι σίγουρος ότι πλέον την προβληματίζει κιόλας.

4.    Σχετικά με τις δηλώσεις Βερελή για το ότι ο ΣΥΝ είναι κόμμα διαμαρτυρίας και κάνει γενικόλογη καταγγελτική κριτική:

Στην αυταρέσκεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και την αλαζονεία των «εκσυγχρονιστικών» στελεχών που όλοι μαζί υπήρξαν για χρόνια κήρυκες και στυλοβάτες της αυτοδυναμίας κι ενός ιδιότυπου διμέτωπου, απαντούν οι πρόσφατες διαπιστώσεις του  κ. Σκανδαλίδη για την κατάσταση και τα αδιέξοδα του σημερινού ΠΑΣΟΚ.

Την αξιοπιστία και την πολιτική ταυτότητα δεν μπορούν να στην προσδώσουν άλλοι πολιτικοί χώροι. Ας το καταλάβουν αυτό και να μην μέμφονται τον ΣΥΡΙΖΑ με ακατάληπτες αιτιάσεις.

Εμείς αυτό το μάθημα το πήραμε αφού για χρόνια παλέψαμε και με τις δικές μας αντιφάσεις, αμφισημίες κι στιγμές αφερεγγυότητας.

Τώρα είμαστε η Αριστερά που γεννάει και δεν διαψεύδει προσδοκίες στο λαό και ιδιαίτερα  τη νεολαία.

To Γραφείο Τύπου