Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/03/2006

Για το θέμα της προάσπισης του δημόσιου Πανεπιστημίου

Ο Ν. Βούτσης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε εκδήλωση του Δικτύου Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων σχετικά με το θέμα της προάσπισης του δημόσιου Πανεπιστημίου, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η αντίσταση στην επιχειρούμενη συνταγματική αλλαγή και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα είναι αποτελεσματική στο βαθμό που θα διαμορφώνει ευρείες κοινωνικές συναινέσεις και πολιτικούς συσχετισμούς για τη στήριξη και αναβάθμιση του σημερινού δημόσιου Πανεπιστημίου, όπως επίσης και για την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου και της ίδιας της ποιότητας του πανεπιστημιακού και φοιτητικού κινήματος.

Καταγράφονται ήδη αντιστάσεις μέσα σε ολόκληρη την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Σημειώνουμε ότι πέραν των δυνάμεων της Αριστεράς, τοποθετούνται υπέρ του δημόσιου Πανεπιστημίου ακόμη και φοιτητές και οργανώσεις της επιρροής του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τις θέσεις της ηγεσίας του, οι οποίες κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Είναι αναγκαία η διαμόρφωση της πιο πλατιάς συμπαράταξης δυνάμεων μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όχι μόνο για να αποκρουστεί η πολιτική επιλογή για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων αλλά και για να ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες επιλογές που μεταλλάσσουν και απαξιώνουν τα τελευταία χρόνια και το ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο. Για να ηττηθούν οι επιλογές που εγκαθιδρύουν τους νόμους της αγοράς, μέσα σε έναν κατεξοχήν χώρο παραγωγής γνώσης, ελευθερίας έκφρασης, άνθησης ιδεών, σεβασμού της διαφορετικότητας και δημιουργίας ίσων ευκαιριών, μέσα στα πλαίσια μιας γενικότερης λειτουργίας εξυπηρέτησης του ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος.

Πρέπει να ηττηθούν οι δυνάμεις που συστηματικά προώθησαν πολιτικές υποβάθμισης και απαξίωσης των δημόσιων ΑΕΙ για την προετοιμασία του εδάφους, ώστε να συναινέσει η κοινή γνώμη στη συνύπαρξη δημόσιου-ιδιωτικού και στον ευαίσθητο χώρο των ΑΕΙ, επιλογή που ρητά και όχι τυχαία αποκλείεται από το άρθρο 16 του ελληνικού συντάγματος.

Τα παραδείγματα και οι εμπειρίες από το χώρο της υγείας, από τις κοινωνικές ασφαλίσεις, από τη διάθεση των δημόσιων συχνοτήτων, αλλά και από την εκποίηση στρατηγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, μέσω των περίφημων απελευθερώσεων, συνηγορούν για το ότι αποτελούν προσχήματα τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα που επιστρατεύονται, όπως π.χ. περί ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και οφέλους υπέρ των καταναλωτών και εν προκειμένω των νέων και των οικογενειών τους. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν καθαρή θέση και όλοι θα κριθούμε από το βαθμό συμπαράστασης στο πανεπιστημιακό κίνημα για την προάσπιση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Το θέμα αυτό θα πρέπει να αναδειχθεί και σε οργανική, στενή σχέση με τις διαδικασίες και τις εκδηλώσεις του προσεχούς Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Ακριβώς γιατί η παιδεία, και ιδιαίτερα τα ΑΕΙ, βρίσκονται στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων ελίτ μέσα στην ίδια την Ε.Ε. και γι' αυτό θα πρέπει να αναπτυχθούν συντονισμένοι μαζικοί αγώνες σε όλες τις χώρες.

To Γραφείο Τύπου