Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/08/2008

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ, με αφορμή τις δηλώσεις Βερέμη για το μεταλυκειακό/προπανεπιστημιακο έτος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Με πρόχειρες και επιφανειακές προτάσεις αρμόδιων παραγόντων περί το Υπουργείο Παιδείας επιχειρείται κατά καιρούς να έλθει στην επικαιρότητα το ζήτημα της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι προσπάθειες να αλλάξει η ατζέντα για να αποφύγει η κυβέρνηση την καταδίκη της πολιτικής της και τις κινητοποιήσεις στην Παιδεία θα πέσει στο κενό.

Πέρα από την έλλειψη σοβαρής επεξεργασίας και τεκμηρίωσης των προτάσεων αυτών, είναι ευδιάκριτη η εσφαλμένη αντίληψη του Υπ. Παιδείας ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πρέπει να έχει επίκεντρό της την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ότι αρκεί μια ανέξοδη αλλαγή στη δομή των βαθμίδων της γενικής εκπαίδευσης για να λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός των εξετάσεων και της παιδαγωγικής αυτονομίας του Λυκείου.

Οι σκέψεις για δημιουργία μεταλυκειακού/προπανεπιστημιακού έτους προετοιμασίας για τις εξετάσεις πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν λύνουν τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης. Αντίθετα, με την τυχόν εφαρμογή τους θα περιπλέξουν την κατάσταση, θα ενισχύσουν τη φροντιστηριακή δραστηριότητα γύρω από τη μεταβατική βαθμίδα και, το κυριότερο, θα λειτουργήσουν σε βάρος της διάρκειας και της ποιότητας της γενικής εκπαίδευσης.

Το Τμήμα Παιδείας του Συνασπισμού επανακαταθέτει στο δημόσιο διάλογο την τεκμηριωμένη πρότασή του για ένα σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο μιας συνολικής, ριζικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Πρόταση που έχει ως επίκεντρο την ανασυγκρότηση συνολικά του Λυκείου ως αυτόνομης μορφωτικής βαθμίδας, την κατάργηση των γενικών εξετάσεων, στις οποίες εμμένει η πρόταση του κ. Βερέμη και βέβαια την ανοιχτή πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση με δυνατότητα επιλογής, όπου προκύπτει η ανάγκη, που θα ενσωματωθεί χωρίς να αυξάνεται ο συνολικός χρόνος φοίτησης στην δευτεροβάθμια ή την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τμήμα Παιδείας