Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/08/2008

Eκεχειρία και άμεσες διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης στην Ν.Οσετία ζητά ο ΣΥΝ.

Οι δραματικές και  άκρως επικίνδυνες εξελίξεις στην Ν. Οσετία απαιτούν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος της Ν. Οσετίας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και του  ΟΗΕ.

Η τυχοδιωκτική επιλογή  του προέδρου της Γεωργίας να λύσει στρατιωτικά το πρόβλημα της Ν. Οσετίας, -πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 18 χρόνια και αποτελούσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ- έθεσε σε κίνηση έναν αιματηρότατο κύκλο βίας με την επέμβαση της Ρωσίας.     

Θεωρούμε ότι, μεγάλη ευθύνη για την σημερινή κρίση φέρουν  οι ΗΠΑ οι οποίες με την άκρατη στήριξη της κυβέρνησης Σαακασβίλι προωθούν τα πετρελαϊκά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα στην περιοχή εγκλωβίζοντας ταυτόχρονα  τον άμαχο πληθυσμό σε νέες τραγωδίες.

Στην κρίση αυτή αποτυπώνονται οι πρώτες αρνητικές παρενέργειες του προβλήματος του Κοσόβου. Επίσης αναδεικνύονται οι κίνδυνοι από την διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ενώ ταυτόχρονα προβάλει πιο επιτακτική η ανάγκη για την αναβάθμιση του ΟΑΣΕ και την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας με την συμμετοχή και της Ρωσίας.

Λέμε κατηγορηματικά όχι σε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που θα αποτελούσε την απαρχή διεθνούς σύρραξης.

Η έκρυθμη κατάσταση απαιτεί την εξεύρεση ειρηνικής λύσης με άμεσες διαπραγματεύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών του ΟΗΕ. Οι λαοί της περιοχής θα βγουν όλοι ηττημένοι αν στο όνομα γεωστρατηγικών συμφερόντων συνεχιστούν οι συγκρούσεις. Μόνο η ειρήνη συμφέρει τους λαούς.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συμβάλει ενεργά, ως μέλος της Συνεργασίας για την Μαύρη Θάλασσα και την Ε.Ε, για την κατάπαυση του πυρός και την ειρηνική και δίκαιη επίλυση της κρίσης.

To Γραφείο Τύπου