Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/08/2008

Έμμεσες αιχμές για την καθυστέρηση των αναγκαίων επενδύσεων από την ΔΕΗ

Κομισιόν: Στα κράτη-μέλη η ευθύνη για θέματα ενεργειακής επάρκειας

Δ. Παπαδημούλης "η ανυπαρξία επενδύσεων στις υποδομές, οδηγεί σε ενεργειακή ανασφάλεια"

Στα κράτη-μέλη πετά το μπαλάκι της διασφάλισης επάρκειας ενεργειακού εφοδιασμού και παραγωγής -ιδιαίτερα ηλεκτρικής- ενέργειας κατά τις περιόδους αιχμής, ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας Επίτροπος κ. Άντρις Πίμπαλγκς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί εάν προτίθεται η ΕΕ να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση εμφάνισης δύσκολων τεχνικά προβλημάτων στην τροφοδοσία, αλλά και επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένου ότι οι ενεργειακές ανάγκες στην Ελλάδα φαίνεται να ξεπερνούν κατά πολύ τις υφιστάμενες δυνατότητες ηλεκτροπαραγωγής, με συνέπεια διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα.

Ο Λετονός Επίτροπος αναφέρει ότι "η οδηγία 2005/89/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 2006, περί μέτρων διασφάλισης του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και περί επενδύσεων υποδομής, ορίζει διατάξεις διασφάλισης της παροχής ηλεκτρισμού."

Υπογραμμίζει όμως ότι "στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την επάρκεια παραγωγής και δικτύου, η δε οδηγία δεν προβλέπει μηχανισμό ενισχύσεων σε κοινοτικό επίπεδο."

Ο κ. Πίμπαλγκς αφήνει έμμεσες αιχμές εναντίον της διοίκησης της ΔΕΗ για την ανυπαρξία επενδύσεων στις ενεργειακές υποδομές, τονίζοντας ότι "στην πράξη, ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει επάρκεια παραγωγής και δικτύου, δηλαδή ικανότητα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρισμού ώστε να ικανοποιείται η ζήτηση. Ο κυριότερος παράγων που δυνητικά μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια είναι το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων τόσο σε ικανότητα ηλεκτροπαραγωγής όσο και σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού (τόσο στο εσωτερικό των μεμονωμένων κρατών μελών όσο και σε διασυνδέσεις μεταξύ διαφορετικών κρατών μελών)."

Καταλήγοντας, ο Επίτροπος υπενθυμίζει ότι "στο άρθρο 4 παράγραφος 1 της οδηγίας αναγράφεται ότι οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς είναι υπεύθυνες για τους κανόνες ασφάλειας του ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και για την επί καθημερινής βάσεως διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος και για τον έλεγχο πιθανών περικοπών/ελλείψεων" και ότι "οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των συστημάτων μεταφοράς συνεργάζονται επίσης σε εκούσια βάση και συνάπτουν μεταξύ τους συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού με σκοπό τη διασφάλιση επαρκών επιπέδων ασφάλειας του εφοδιασμού".

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η απάντηση του κ. Πίμπαλγκς πιστοποιεί την α λα καρτ προσέγγιση της Κομισιόν στο ευαίσθητο θέμα της κοινοτικής ενεργειακής πολιτικής. Είναι επισπεύδουσα στην απελευθέρωση της αγοράς και των δικτύων, διστάζει όμως να θεσπίσει έναν κοινοτικό μηχανισμό αλληλεγγύης και βοήθειας σε περιπτώσεις ανάγκης. Από την άλλη, η μακροχρόνια απραξία των διαδοχικών διοικήσεων της ΔΕΗ και η έλλειψη των αναγκαίων επενδύσεων υποδομής έχουν οδηγήσει σε διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ παραγωγής και ζήτησης.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ οφείλουν να αναλάβουν επιτέλους τις απαραίτητες αποφάσεις για ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι τις απεριόριστες δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προασπίζοντας τόσο τον δημόσιο χαρακτήρα της, όσο και τις ανάγκες των καταναλωτών."

To Γραφείο Τύπου