Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/03/2006

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τον θάνατο του Σλ.Μιλόσεβιτς

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υπήρξε κεντρικό πρόσωπο στην τραγωδία της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που κορυφώθηκε με τους παράνομους και βάρβαρους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς του 1999. Οι ευθύνες και του ίδιου, ως ηγέτη της Σερβίας, ήταν μεγάλες και διευκόλυναν τις πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε» εξωβαλκανικών δυνάμεων.

Η απόδοση των ευθυνών για την τραγωδία αυτή, μέσω του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης, υπήρξε μονομερής. Πολύ περισσότερο που πρωταγωνιστές για να ακολουθηθεί η διαδικασία αυτή ήταν δυνάμεις που εφαρμόζουν πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών στα διεθνή προβλήματα και βαρύνονται με ωμές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Θεωρούμε, όμως, εντελώς απαράδεκτο και διαμαρτυρόμαστε για το γεγονός ότι το Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις για τη φροντίδα της υγείας του, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κρατούμενου.

Ευχόμαστε το τραγικό τέλος του Μιλόσεβιτς να μην οδηγήσει σε νέους διχασμούς τον πολύπαθο σερβικό λαό, που χρειάζεται να επουλώσει τις πληγές του από τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας και να συμβάλει ώστε να αποτραπούν νέα σχέδια αποσταθεροποίησης στα Δυτικά Βαλκάνια με επίκεντρο το πρόβλημα του Κοσόβου.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου