Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/08/2008

Η Ελλάδα συνυπεύθυνη στην οικοδόμηση της Ευρώπης-φρούριο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και μόλις προχθές με τις δηλώσεις του καθʼ ύλην αρμόδιου Υπουργού της κ. Π. Παυλόπουλου φρόντισε να εκφράσει την πλήρη συμφωνία της με τον αντιδραστικό χαρακτήρα του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, που προωθεί η γαλλική προεδρία της ΕΕ υπό το Σαρκοζί. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην πορεία για την υιοθέτηση των πολιτικών «περιφρούρησης» του ευρωπαϊκού χώρου.

Είναι ήδη γνωστή η κατεύθυνση πάνω στην οποία κινείται το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο ιδιαίτερα σήμερα με την κρίση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Η κατεύθυνση αυτή είναι η εξαγωγή του «προβλήματος» της μετανάστευσης εκτός ΕΕ σε τρίτες χώρες με λήψη ειδικών μέτρων. Μετά την φάση της εσωτερικής περιθωριοποίησης και της στυγνής εκμετάλλευσης, το φάρμακο αναζητείται στην βίαιη και μαζική εκδίωξη ή παραμονή των μεταναστών εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.

Την ίδια στιγμή που αυξάνει το κύμα των προσφύγων από έναν ακόμη πόλεμο στη Ν. Οσετία, που μεγάλες περιοχές του πλανήτη μας μαστίζονται από τη φτώχεια, την πείνα και τα μεγάλα οικολογικά προβλήματα. την ίδια στιγμή που και η ίδια η ευρωπαϊκή κοινωνία κλυδωνίζεται από την οικονομική κρίση και την ακρίβεια φαντάζει μάλλον υποκροτική και άστοχη η δήλωση ότι  το σύγχρονο μεταναστευτικό φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια ενημέρωση των ενδιαφερομένων στις χώρες προέλευσης!

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν χρήζουν ενημέρωσης. είναι τα θύματα του σημερινού νεοφιλελεύθερου μοντέλου που στηρίζουν και προωθούν οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, των πολέμων που «στήνονται» για τον έλεγχο του πετρελαίου και των σύγχρονων αγορών. Η αναγνώριση αυτή θα καθιστούσε πιο μετριοπαθείς τις δηλώσεις ένθερμης υποστήριξης της κυβέρνησης στα σχέδια Σαρκοζί ενώ ταυτόχρονα θα έδειχνε την υποχρέωση των ευνομούμενων κοινωνιών της ΕΕ στην  πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων ανθρώπινης διαβίωσης και αξιοπρέπειας των μεταναστών και προσφύγων στα κέντρα υποδοχής αλλά και στο δικαίωμα νομιμοποίησης και δημιουργικής ένταξή τους στις χώρες υποδοχής, όπως βέβαια και στην παροχή ασύλου.

Τμήμα Δικαιωμάτων