Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/08/2008

Συνέντευξη Δημήτρη Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ 105,8 και στον δημοσιογράφο κ. Σαράντη τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

ΕΡ. Καταθέσατε ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με τα καρτελ στην ακτοπλοΐα. Τι ζητάτε από την Κομισιόν;

-Είναι η πολλοστή ερώτηση που έχουμε καταθέσει γι αυτό το θέμα με το οποίο ασχολούμαι χρόνια. Στην ακτοπλοΐα υπάρχει ένα λόμπι εφοπλιστών, ένα καρτέλ,  που στις γραμμές - «φιλέτο» φουσκώνει τις τιμές  με εναρμονισμένες πρακτικές, ενώ στις άγονες γραμμές ροκανίζουν τις επιδοτήσεις που δίνει το κράτος,  ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια, δρομολογώντας σαπιοκάραβα, στήνοντας διαγωνισμούς  χωρίς να προσφέρουν, ούτε στα νησιά, ούτε στους επιβάτες, τις υπηρεσίες που έχουν αναλάβει να προσφέρουν.

Το σκάνδαλο Μανούση-Παυλίδη, αυτή η νεοδημοκρατική «ομερτά» που ραγίζει γιατί ο ένας είναι  πρώην υπουργός Αιγαίου και βουλευτής της Ν.Δ , ο άλλος ήταν  δεξί χέρι  του Κούβελα και γενικός γραμματέας υπουργείων πριν γίνει εφοπλιστής , δείχνει απλώς ένα κομμάτι από τη σαπίλα που υπάρχει.

Χρόνια τώρα φωνάζουμε ότι πρέπει το καρτελ αυτό να σπάσει να υπάρξει εξυγίανση  ώστε και τα ναύλα να μην φουσκώνονται και οι άγονες γραμμές να εξυπηρετούνται από καράβια της προκοπής που θα προσφέρουν υπηρεσίες και στους νησιώτες και στους τουρίστες. Η αφορμή για τη δική μου ερώτηση είναι ότι, έστω και με καθυστέρηση  μετά από έρευνα χρόνων, αυτή η περιβόητη Επιτροπή Ανταγωνισμού που έγινε γνωστή με το σκάνδαλο των «κουμπάρων», ανακάλυψε επιτέλους αυτό που ο κόσμος τοʼ χει τούμπανο, ότι υπάρχουν καρτέλ στην ακτοπλοΐα, όχι μόνο στις Κυκλάδες αλλά και στην Αδριατική -επομένως έχει και διασυνοριακό χαρακτήρα. Αυτή είναι και  η αφορμή  για να ζητήσω και από την Κομισιόν να ασχοληθεί με το θέμα,  διότι παραβιάζονται οι κανόνες περί ανταγωνισμού.

ΕΡ. Θεωρείτε ότι είναι σκάνδαλο η υπόθεση Παυλίδη;

Προφανώς. Έχουμε ένα κορυφαίο πολιτικό σκάνδαλο το οποίο  δεν μπορεί να το κρύψει στην άμμο του Δεκαπενταύγουστου η κυβέρνηση και για το οποίο την πρώτη ευθύνη, την έχει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κάθε μέρα προκύπτουν και νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός, το γραφείο του πρωθυπουργού, όχι μόνο ήταν ενήμερο εδώ και ενάμιση χρόνο για αυτή την υπόθεση, αλλά και ο κ. Αγγέλου έδινε οδηγίες για το πως θα συγκαλυθφεί με την βοήθεια και του κ. Σανιδά

Διότι γίνονται με διαδικασίες περίεργες αναθέσεις και δουλειές σε καράβια υπέργηρα 35-37 ετών, ενώ αποκλείονται άλλα καράβια που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες ενδεχομένως και με χαμηλότερες τιμές.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά του σκανδάλου. Στην ακτοπλοΐα, όταν γίνεται ένας διαγωνισμός  συνεννοούνται και ορισμένοι δεν πάνε στον διαγωνισμό, έτσι ώστε να πετύχουν καλύτερη τιμή, και με αυτό τον τρόπο εκβιάζουν, με την απειλή  ότι  κάποια νησιά της άγονης γραμμής θα μείνουν χωρίς καμμία σύνδεση, ώστε να πετύχουν μεγαλύτερη επιδότηση.

Υπήρχε στο παρελθόν μια πρόταση που έλεγε ότι πρέπει να αναμορφωθεί πλήρως το σύστημα των επιδοτήσεων έτσι ώστε να μπουν και κριτήρια που να μετράνε την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και των νησιών. Αν ένα πλοίο πάθει βλάβες να έχει «πέναλτι», αν  κόβει πιο πολλά εισιτήρια -που σημαίνει ότι είναι πιο καλή η παροχή υπηρεσιών-  να έχει μπόνους.

Τίποτε από αυτά δεν γίνεται.

Μια μελέτη που είχε ετοιμαστεί στα τέλη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δεν εφαρμόστηκε ποτέ και θάφτηκε οριστικά σε κάποια βαθιά  συρτάρια από τον κ. Παπουτσή, όταν έγινε υπουργός, γιατί ήθελε να προωθήσει τους κολλητούς του.

Τώρα στο τέλος αυτής θητείας τσακώθηκαν στην μοιρασιά ο ένας νεοδημοκράτης με τον άλλο νεοδημοκράτη εφοπλιστή  κι αυτή η ιστορία πήγε να βγει στη φόρα. Και τώρα πάνε να την συγκαλύψουν με το γνωστό κnow how του κ. Σανιδά .

Εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να μην υπάρξει συγκάλυψη. Το βέβαιο είναι αυτή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής που ήρθε με το σύνθημα σεμνότητα, ταπεινότητα, μηδενική ανοχή στη διαφθορά, εδώ και  4-5 χρόνια συναγωνίζεται τα σκάνδαλα της εικοσαετίας του ΠΑΣΟΚ.

ΕΡ. (ακροατή) Καρτέλ όμως κάνουν και τα κόμματα για να αυξήσουν τις ψήφους τους;  

Αν υπάρχουν τέτοια καρτελ να σπάσουν. Εγώ ανήκω σε ένα κόμμα που θέλει να τα σπάσει αυτά τα καρτελ. Νομίζω  ότι ο πολίτης που στέλνει αυτό το μήνυμα το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να πάψει να λειτουργεί ως πελάτης των κομμάτων. Αν δεν τους αρέσει η πολιτική ενός κόμματος που ψήφισαν και τους πρόδωσε να αλλάξουν κόμμα τις επόμενες εκλογές και  να μην περιμένουν τις εκλογές για να δράσουν ως πολίτες,  αλλά να κινητοποιηθούν για τα προβλήματά τους. Μόνο έτσι τα καρτέλ των κομμάτων θα σπάσουν. Εγώ το μόνο καρτέλ που έχω ζήσει αυτά τα χρόνια  είναι το δικομματικό καρτέλ του «σήκω εσύ να κάτσω εγώ», όπου αλλάζουν χρώμα οι κυβερνήσεις αλλά συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές . Παλιά τον έλεγαν Αγούδημο τώρα τον λένε Μανούση.»

To Γραφείο Τύπου