Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/08/2008

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με την επιστολή της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Διάσωση και αξιοποίηση του εργοστασίου της Columbia

Σχετικά με την επιστολή της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Διάσωση και αξιοποίηση του εργοστασίου της Columbia,  την οποία συνυπογράφουν  οι μουσικοσυνθέτες Γ.Γλέζος, Ι.Ιωάνου, Ν.Μαυρουδής, Μ.Ρασούλης προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη.

Με την επιστολή τους, οι προαναφερόμενοι ζητούν να μην υπογράψει ο υπουργός τη Νέα απόφαση του ΚΣΝΜ (συνεδρίαση 3/7/2008).

Το ΚΣΝΜ αποφάσισε  κατά πλειοψηφία να μην χαρακτηρίσει τον χώρο της Columbia ως ιστορικό τόπο στο σύνολο του, καθώς και τα διασωθέντα από το γκρέμισμα κτίρια Η και Θ, διότι  δεν αποτελούν μνημεία. Μειοψήφησε η εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Σύμφωνα με την επιστολή, η νέα απόφαση  του ΚΣΝΜ, δεν είναι σύννομη με το πνεύμα και το σκεπτικό της απόφασης του Σ.τ.Ε, το οποίο με την υπ αριθμό 3611/2007 απόφαση ακύρωσε την υπουργική απόφαση του κ. Βουλγαράκη με την οποία δεν χαρακτηρίστηκε  ιστορικός τόπος η Columbia. Η απόφαση του κ. Βουλγαράκη οδήγησε στην κατεδάφιση των κτιρίων.

Η νέα κατά πλειοψηφία απόφαση του ΚΣΝΜ επιβεβαιώνει την προσπάθεια, η οποία είχε ξεκινήσει επί προεδρίας Ζαχόπουλου, να παραδοθεί η διαχείριση της πολιτιστική μας κληρονομιάς στην εμπορευματοποίηση και τον πλουτισμό των ιδιωτών.

Η Columbia είναι ιστορικός τόπος και ανήκει σε όλους όσους δημιουργήσανε στα 60 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου: συνθέτες, ερμηνευτές, στιχουργούς κ.λ.π. Ανήκει στον ιστορικό ιστό της Αθήνας και της Ελλάδας.

Η Columbia  λειτουργούσε ως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής δίσκων και όλα τα κτίρια συμμετείχαν στην παραγωγή αυτή. Συνθέτουν, λοιπόν, σύνολον και οι χρήσεις τους ήταν εξ ίσου σημαντικές.

Σύμφωνα με την επιστολή, δεν χαρακτηρίστηκαν μνημεία τα κτήρια Η και Θ όχι γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά γιατί εμποδίζουν την ιδιοκτήτρια εταιρία να αναπτύξει χωροταξικά τα πολυώροφα κτίρια τα οποία θέλει να κτίσει.

Ο ΣΥΝ έχει στηρίξει μέσα και έξω από τη Βουλή τις προσπάθειες για τη διάσωση και αξιοποίηση του εργοστασίου της Columbia. Πιστεύουμε ότι πρέπει να χαρακτηρισθεί ιστορικός τόπος στο σύνολό του. Ο χώρος της Columbia πρέπει να γίνει Δημόσιο Μουσείο της Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας. Ένας χώρος που θα περιλαμβάνει, εκτός από τα εκθέματα του παρελθόντος, κέντρο έρευνας και τεκμηρίωσης, αρχείο της ελληνικής και βαλκανικής δισκογραφίας, στούντιο για νέους δημιουργούς, χώρους εκδηλώσεων, συναυλιών, συνεδρίων, συνδυασμένο με χώρους πρασίνου και αναψυχής. Και φυσικά ένας χώρος  ανοικτός στην κοινωνία και μακριά από την εμπορευματοποίηση.

Ήδη ο βουλευτής Γ.Δραγασάκης, με επιστολή του στον κ. Λιάπη, έχει ζητήσει τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΚΣΝΜ. Δηλώνουμε ότι θα επαναφέρουμε το θέμα στη Βουλή και καλούμε τον Υπουργό πολιτισμού να μην υπογράψει τη νέα απόφαση του ΚΣΝΜ και συνεχίσει το πολιτιστικό έγκλημα το οποίο ξεκινήσανε οι προκάτοχοί του. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης και τον χώρο να αποκτήσει το υπουργείο πολιτισμού, το οποίο πρέπει να έχει τη διαχείριση του Δημόσιου Μουσείου της Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας.

To Γραφείο Τύπου