Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/08/2008

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη για το σκάνδαλο Παυλίδη, το ντόπινγκ και το πολιτικό σύστημα

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης μίλησε στον 9,84 και στον δημοσιογράφο κ. Μόσχοβα και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για το σκάνδαλο Παυλίδη και τις ευθύνες του Καραμανλή

Στην ακτοπλοΐα  έχουμε δυο καρτέλ. Οι γραμμές-φιλέτο, που φουσκώνουν τα ναύλα και είναι πανάκριβο να πας στα νησιά όπως στις Κυκλάδες, και ένα καρτέλ που ανήκει στις επιδοτήσεις της άγονης γραμμής με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας κάκιστες υπηρεσίες, με πλοία που χαλάνε κάθε τόσο και που το λυμαίνονται  ο κ. Μανούσης και ο κ. Αγούδημος. Για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών πληρώνει ο λαός μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και κάποιοι επιτήδειοι τα παίρνουν με στημένους διαγωνισμούς. Προσπαθούσα επί μακρό χρονικό διάστημα, με συνεχείς ερωτήσεις να κινητοποιήσω την Κομισιόν σ΄ αυτό το θέμα, το οποίο συνιστά παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού και έμμεση κρατική επιδότηση. Επιτέλους, έστω και με καθυστέρηση, η επιτροπή ανταγωνισμού ανακάλυψε ότι υπάρχει καρτέλ στην ακτοπλοΐα.  Το καινούριο στοιχείο είναι ότι έχουμε το σκάνδαλο Μανούση –Παυλίδη το οποίο είναι μια κόντρα ανάμεσα σε δυο παράγοντες εκ της σαρκός της Ν.Δ ,γιατί ο ένας είναι πρώην υπουργός Αιγαίου και βουλευτής της Ν.Δ και ο άλλος ήταν δεξί χέρι του Κούβελα και γενικός γραμματέας υπουργείων πριν γίνει εφοπλιστής. Αυτό που κάνει την υπόθεση να βρωμάει ακόμη περισσότερο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε την υπόθεση και αντί να τη στείλει με σεμνότητα και ταπεινότητα στη δικαιοσύνη απαιτώντας να πέσουν κεφάλια, την κάλυπτε. Η κορυφή της Δικαιοσύνης, διορισμένη από τον κ. Καραμανλή, έκανε μπαλάκι το χαρτί που έστειλε ο εισαγγελέας από την Ρόδο και αντί να το στείλει στην βουλή,  όπως υποχρεώνει την ηγεσία του Αρείου Πάγου ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, το ξαναέστειλε πίσω στην εισαγγελία της Ρόδου. Θα έπρεπε να το ερευνήσει η βουλή. Η θλιβερή διαπίστωση είναι, ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, σε πλήρη αντίθεση με αυτά που έλεγε όταν ήταν αντιπολίτευση, συνεχίζει και τελειοποιεί το know how της συγκάλυψης των σκανδάλων. Όλες οι δημοσκοπήσεις λένε ότι στην Ελλάδα τα δύο κόμματα εξουσίας τρέφονται από τη διαφθορά και το δημόσιο χρήμα, αποκτώντας πολιτικά οφέλη. Το 80% των πολιτών λένε ότι η γραμμή της ΝΔ και του Καραμανλή είναι η συγκάλυψη.

Για το ντόπινγκ

Πέρα από τις ευθύνες των προπονητών, των αθλητών και των παραγόντων του ΣΕΓΑΣ, υπάρχουν και κεντρικές πολιτικές ευθύνες και της κυβέρνησης της ΝΔ που είναι σχεδόν 5 χρόνια στα πράγματα και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η κεντρική πολιτική επιλογή, μετάλλια πάσει θυσία, έχει οδηγήσει στο όργιο της «ντόπας».

Για το πολιτικό σύστημα

Δεν έχουμε το κοκαλάκι της νυχτερίδας και ούτε είμαστε άγιοι, απλώς ισχυριζόμαστε ότι, εάν σπάσει αυτό το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού και της διαφθοράς, τότε μπορεί κάτι καλό να προκύψει. Εμείς, παρόλο που δεν είμαστε κυβέρνηση, δεν είμαστε όμως ούτε του εύκολου λαϊκισμού, τολμάμε να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα. Όταν γινόταν η ολυμπιάδα, εμείς τους λέγαμε: Προσέξτε εδώ υπάρχει ντόπα. Προσέξτε θα πληρώσουμε τον κούκο αηδόνι για την υπόθεση του C4I. Όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνανε συμφωνίες με την SIEMENS στον ΟΤΕ, εμείς λέγαμε: Προσέξτε εδώ υπάρχει σκάνδαλο, μας έλεγαν: Δεν θέλετε τον εκσυγχρονισμό, την άνοδο της χώρας. Τέσσερα χρόνια μετά, η κριτική που κάναμε τότε δικαιώνεται. Εμείς δεν θέλουμε απλώς να χαϊδεύουμε τα αυτιά των πολιτών ούτε απλά να έρθουμε στα πράγματα. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε πράγματα.

To Γραφείο Τύπου