Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/03/2006

Απαράδεκτη η επιβάρυνση των αγροτών για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων "ενιαίας ενίσχυσης"

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτική Πολιτικής του ΣΥΝ

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ, καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη νέα επιβάρυνση των αγροτών (όφελος της ΠΑΣΕΓΕΣ και των ΕΑΣ), για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων «ενιαίας ενίσχυσης». Οι αγρότες έχουν ήδη πληρώσει ένα μεγάλο «χαράτσι» ύψους 8-10 εκατ ευρώ (25 ευρώ την ένταση), για την κατοχύρωση των ατομικών τους δικαιωμάτων, εξ’ αιτίας των κενών και των λαθών του συστήματος διαχείρισης για τα οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι.

Παράλληλα υφίστανται παραπέρα μείωση του εισοδήματός τους, από τα διάφορα «παρακρατήματα» που ανέρχονται ως και το 20% των ενισχύσεων. Τώρα καλούνται εκ νέου να πληρώσουν πρόσθετο «χαράτσι» (συνολικά πάνω από 54 εκατ.ευρώ), που για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές θα ανέρχεται ως και το 4,22% της αξίας των δικαιωμάτων.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συνολικά η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεγάλες ευθύνες που υποχρεώνουν τους αγρότες να πληρώσουν από την τσέπη τους, για υπηρεσίες που όφειλε να παρέχει το κράτος. Είναι μια ακόμα απόδειξη της πολιτικής «κοινωνικής σκληρότητας» που εφαρμόζει και οδηγεί σε μείωση του εισοδήματος των αγροτών και γενικότερα των εργαζόμενων της χώρας.

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου