Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/08/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Στη σημερινή συνεδρίαση της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ ασχολήθηκε κυρίως με την προετοιμασία της παρουσίας του κόμματος στη Δ.Ε.Θ.

Ο ΣΥΝ θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρό του Αλ. Τσίπρα, στα πλαίσια της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η φετινή διοργάνωση της Δ.Ε.Θ. βρίσκει την ελληνική οικονομία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή

Ο πρωθυπουργός, στο όνομα της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων που προκάλεσαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησής του, ετοιμάζεται να εξαγγείλει ακόμα πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Συνέχιση της λιτότητας και των περικοπών των δημόσιων κοινωνικών δαπανών, νέες φορολογίες και ένταση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων όσων επιχειρήσεων στρατηγικής ή κοινωνικής σημασίας έχουν απομείνει στο δημόσιο. Την ίδια στιγμή εφαρμόζεται πλέον ο πρόσφατος αντιασφαλιστικός νόμος, η ακρίβεια εξακολουθεί να ροκανίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων, ενώ οι εργασιακές σχέσεις  αποδιαρθρώνονται ακόμα περισσότερο όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα.

Οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στη χώρα μας, αλλά και στο σύνολο της ΕΕ σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική κρίση, έχουν οδηγήσει σε παραγωγική παρακμή την οικονομία, η ανάπτυξη της οποίας δεν στηριζόταν στις παραγωγικές επενδύσεις αλλά στην αυξημένη κατανάλωση και στην οικοδομή, λόγω του υπερδανεισμού των νοικοκυριών από τις τράπεζες.   

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΣΥΝ θα πάρει πρωτοβουλίες κινηματικού και πολιτικού χαρακτήρα, ώστε στη ΔΕΘ αφενός να εκφραστεί δυναμικά και μαζικά η διάχυτη και έντονη δυσφορία των εργαζομένων για τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές και αφετέρου να αναδειχτεί η αποτυχία αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και η ανάγκη για μία άλλη οικονομική πολιτική που θα στοχεύει στη ριζική αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων υπέρ των εκμεταλλευόμενων τάξεων της κοινωνίας, στην πλήρη απασχόληση και στην προστασία και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και του περιβάλλοντος.

Στην κατεύθυνση αυτή:

1. Η συμμετοχή μας θα είναι διακριτή με προσυγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουμε με τα μπλοκ του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, του Δικτύου Συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

2.  Στην πανελλαδική κινητοποίηση των συνδικάτων στη ΔΕΘ οι δυνάμεις του ΣΥΝ θα συμμετέχουν με δικό τους πλαίσιο, με κύριες αιχμές  την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη διορθωτική αύξηση τους μισθούς, την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων, την αντιμετώπιση της ληστείας των λαϊκών οικογενειών από τις Τράπεζες, το ασφαλιστικό, την υπεράσπιση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, τη διεκδίκηση δίκαιης φορολογίας και μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

3. Η Π.Γ. απευθυνόμενη στα μέλη και τα στελέχη του κόμματός μας τους καλεί να δώσουν μαζικό αγωνιστικό παρόν στην πανελλαδική συγκέντρωση της ΔΕΘ στις 6/09 ανταποκρινόμενοι στο ρόλο και τα καθήκοντα που ζητάει η κοινωνία από την σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά.

Στην συνεδρίαση επίσης συζητήθηκε ο προγραμματισμός του επόμενου διμήνου με θέματα:

Την οργανωτική ανασυγκρότηση, την πορεία διαμόρφωσης και προγραμματικής πρότασης, καθώς και η προετοιμασία για το κεντρικό Φεστιβάλ της Νεολαίας στο τέλος Σεπτεμβρίου.

To Γραφείο Τύπου