Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/08/2008

Δήλωση Κώστα Ήσυχου, μέλους ΚΠΕ του ΣΥΝ σχετικά με το τελευταίο επικίνδυνο περιστατικό σε πτήση της Ryan Air

Ένα ακόμα αεροπορικό περιστατικό σημειώθηκε σε πτήση της Ryan Air, όπου αεροσκάφος της με προορισμό από το Μπρίστολ προς Βαρκελώνη χρειάστηκε να πραγματοποιήσει έκτακτη αναγκαστική προσγείωση, λόγω απότομης αποσυμπίεσης στη καμπίνα επιβατών,  στο αεροδρόμιο Λιμόζ της  Γαλλίας. Από τους 168 επιβάτες, 20 διακομίστηκαν σε κοντινό νοσοκομείο της πόλης αφού διαπιστώθηκαν προβλήματα αναπνοής.

Ως γνωστό η Ryan Air θεωρείται «πρωταθλήτρια» στις λεγόμενες εταίρες χαμηλού κόστους της Ε.Ε. και είναι από τους βασικούς «κατηγόρους», ανταγωνιστές  της Ολυμπιακής, της Αλιτάλια, της Αίρ Φράνς, προς την Κομισιόν αφού έχουν σχηματιστεί σε βάρος τους ογκδοδεστατοι φάκελοι «παράτυπων κρατικών χρηματοδοτήσεων» τα τελευταία χρόνια.

Επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά, να σταματήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. τα σχέδια τεμαχισμού και ιδιωτικοποίησης της ΟΑ, να σταματήσει να «επιδοτεί» πολιτικά τους ανταγωνιστές της  χαρίζοντας τους ανταγωνιστικές κερδοφορίες γραμμές της που οι Διοικήσεις της ΟΑ εγκαταλείπουν στην ελεύθερη αγορά. Τα τεχνητά ελλείμματα της είναι καταφανέστατα και είναι δημιούργημα από τις διαχρονικές πολιτικές απαξίωσης της από τις δυνάμεις του δικομματισμού.

Βιώνουμε έναν ακόμα τραγικό Αύγουστο για την πολιτική αεροπορία, όπου καταπονούνται άνθρωποι και μηχανές, η εντατικοποίηση είναι στην πρώτη γραμμή, τα ωράρια απασχόλησης αυξάνονται χωρίς πλαφόν και όρια, οι ελαστικές μορφές εργασίας σε βάρος των νέων (συμβασιούχοι)  εντείνονται, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν τα αεροπορικά δυστυχήματα και  τα επικίνδυνα περιστατικά. Σε όλο το κόσμο.

Όλα αυτά στο όνομα του «υγιούς ανταγωνισμού», όπου το κέρδος, τα μειωμένα εργασιακά δικαιώματα, η ελλιπής τεχνική συντήρηση στις εταιρίες χαμηλού κόστους είναι το κυρίαρχο μοντέλο  και ο διωγμός των δημόσιων αερομεταφορών από τις δυνάμεις της αγοράς εντείνεται.

Εν όψει της Δ.Ε.Θ. οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς στα συνδικάτα, στα κινήματα και στη κοινωνία οφείλουν να ενδυναμώσουν τους αγώνες για μια ΟΑ δημόσια, ανασυγκροτημένη, σύγχρονη, ασφαλή και αποτελεσματική.

To Γραφείο Τύπου