Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/08/2008

Ανακοίνωση Τμήματος Παιδείας ΣΥΝ με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών εξετάσεων για τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εφετινών εξετάσεων για τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ ολοκληρώθηκε μια ψυχοφθόρα διαδικασία, που κάθε χρόνο ταλαιπωρεί τη μαθητική νεολαία και εξαντλεί οικονομικά την ελληνική οικογένεια.

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ συγχαίρει τους νέους και τις νέες που κατόρθωσαν -με μεγάλο τίμημα δυστυχώς- να εξασφαλίσουν συνέχεια στη μορφωτική τους ανέλιξη και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις περαιτέρω σπουδές τους.

Οφείλουμε, όμως, όλοι να σταθούμε κριτικά απέναντι σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα και απέναντι σε μια κοινωνία που επιτρέπει να μοιράζονται άνισα οι μορφωτικές ευκαιρίες στους νέους, σε βάρος των παιδιών που προέρχονται από τα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Γιʼ αυτά τα παιδιά το μορφωτικό μέλλον φαίνεται πιο σκοτεινό, καθώς οι γονείς τους υφίστανται τις συνέπειες μιας οικονομικής κρίσης που διαρκώς επιδεινώνεται.

Σημειώνουμε ότι και εφέτος μένουν κενές πολλές θέσεις στα ΑΕΙ και τα ΑΤΕΙ λόγω της καθιέρωσης της βαθμολογικής βάσης, ενώ η ελληνική κοινωνία στερείται αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό.

Σε αυτές τις συνθήκες υποχρεώνονται περισσότερες ελληνικές οικογένειες να αναζητήσουν διέξοδο στη φοιτητική μετανάστευση ή στην αγκαλιά των «ιδιωτικών πανεπιστημίων» που προώθησε η κυβέρνηση με την αναγνώριση των Κέντρων Ελεύθερων Σπουδών. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα αποβούν τραγικές για τους ίδιους και την ελληνική κοινωνία.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν δείχνει τη διάθεση να αγγίξει την ουσία των εκπαιδευτικών και κοινωνικών προβλημάτων, και επιμένει σε συνεχείς υποσχέσεις για αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, που δεν οδηγούν παρά στην παγίωση μιας προβληματικής και αναποτελεσματικής εκπαιδευτικής πολιτικής. Όσο η πολιτική της κυβέρνησης εντείνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, το εξεταστικό σύστημα καλείται απλώς να συγκαλύψει τα πραγματικά αίτια του εκπαιδευτικού αποκλεισμού.

Το Τμήμα Παιδείας του Συνασπισμού επανακαταθέτει στο δημόσιο διάλογο την τεκμηριωμένη πρότασή του για ένα σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο μιας συνολικής, ριζικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Πρόταση που έχει ως επίκεντρο την ανασυγκρότηση συνολικά του Λυκείου ως αυτόνομης μορφωτικής βαθμίδας, την κατάργηση των γενικών εξετάσεων και τη μετακίνηση προς την ανοιχτή πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Τμήμα Παιδείας