Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/08/2008

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ «ΚΤΗΜΑΤΟΣΗΜΟ»

O Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής & Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Πειραιά, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά για το τέλος εγγραφής στο κτηματολόγιο έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Η υπόθεση της εγγραφής των ακινήτων στο κτηματολόγιο έχει εξελιχθεί σε μια άγρια, ανάλγητη και άδικη επιχείρηση καταλήστευσης των πολιτών, ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, την ίδια ώρα που αυτά τα στρώματα πλήττονται βάναυσα από την ακρίβεια και τη σκληρή λιτότητα, ενώ καλούνται επίσης, να πληρώσουν το απαράδεκτο ενιαίο τέλος επί των ιδίων ακινήτων.

Είναι απολύτως άδικο, απαράδεκτο και παράλογο να πληρώνουν το ίδιο υψηλό τέλος εγγραφής στο κτηματολόγιο όσοι έχουν ένα μικρό ακίνητο (π.χ. πρώτη κατοικία με μικρό εμβαδό πολύ μικρή αντικειμενική αξία) με όσους κατέχουν πολυτελή μεγάλα σπίτια και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Είναι τραγικό, αυθαίρετο, άδικο και ληστρικό να πληρώνεται σε περίπτωση π.χ. οικογενειακής συνιδιοκτησίας επί ενός ακινήτου αντί ενός δικαιώματος, τόσα δικαιώματα όσα και οι συνιδιοκτήτες, πράγμα που έχει συχνά ως αποτέλεσμα μια οικογένεια με μικρό εισόδημα να καταβάλλει 70, 105 ή 140 κλπ ευρώ ως τέλος εγγραφής, πέραν των υπολοίπων ποσών, αν τυχόν υπάρχουν μικροί βοηθητικοί χώροι.

Ακόμα μεγαλύτερος είναι ο εμπαιγμός και η καταλήστευση όσων έχουν πάρει σπίτι με στεγαστικό δάνειο το οποίο δεν έχουν αποπληρώσει, διότι θα κληθούν να πληρώσουν εις διπλούν τα τέλη εγγραφής ανά δικαίωμα, αφού οι τράπεζες μετακυλίουν το τέλος που θα πληρώσουν στους δανειολήπτες, ενώ τους φορτώνουν από πάνω και τα «έξοδα» για τη σύνταξη δήλωσης εγγραφής, τα οποία ορισμένες τράπεζες τα ανεβάζουν μέχρι και 70 ευρώ ανά δικαίωμα!!!

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώνει «τα χέρια ψηλά» απέναντι στην παραπάνω διπλή επιβάρυνση των πολιτών από το Δημόσιο και τις Τράπεζες, αφού θα μπορούσε να νομοθετήσει επʼ αυτού για να ανακουφίσει τους δανειολήπτες, οι οποίοι αυτήν την περίοδο επιβαρύνονται, ταυτόχρονα, με πανύψηλα επιτόκια.

Τέλος είναι απαράδεκτο ότι πέραν του δυσβάσταχτου «κτηματόσημου» οι πολίτες ιδιαίτερα όσοι δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, πέφτουν θύματα διαφόρων «τρίτων» οι οποίοι τους χρεώνουν με δυσανάλογο κόστος για την «ορθή» σύνταξη της δήλωσης εγγραφής.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα αυτή την άγρια, άδικη και ληστρική επιχείρηση με το «κτηματόσημο», παίρνοντας άμεσα μέτρα για να σταματήσουν να επιβαρύνονται τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας.

Και το ερώτημα που προκύπτει: Που θα πάνε τεράστια ποσά που θα συγκεντρωθούν με το «κτηματόσημο», αν δεν πάνε στις «μαύρες τρύπες»; Πόσο θα κοστίσει αυτό το περίφημο κτηματολόγιο; «Ο κούκος αηδόνι»; Ως πότε θα πληρώνουν εκτάκτως οι πολίτες τις διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας με την κατασπατάληση πόρων και τις καθυστερήσεις γύρω από τη σύνταξη του κτηματολογίου, που έχει καταντήσει «γιοφύρι της Άρτας»;

To Γραφείο Τύπου