Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/01/2005

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ καταγγέλλει τη δεύτερη σύλληψη του αντιρρησία συνείδησης Γ.Μοναστηριώτη

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ καταγγέλλει τη δεύτερη σύλληψη του αντιρρησία συνείδησης Γιώργου Μοναστηριώτη για το αδίκημα της λιποταξίας και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι η Πολιτεία αρνείται να ρυθμίσει μια περίπτωση που είχε προκαλέσει πρόσφατα όχι μόνο αίσθηση στο πανελλήνιο (θυμίζοντας αντίστοιχες περιπτώσεις διωκόμενων Αμερικανών φαντάρων σε σχέση με τον πόλεμο του Ιράκ) αλλά και ευρύτατη συμπαράσταση από κοινωνικούς, πολιτικούς και επιστημονικούς φορείς.

Φαίνεται ότι το μιλιταριστικό κατεστημένο δεν είναι διατεθειμένο να επιτρέψει σε αγωνιστές όπως ο Μοναστηριώτης να προτάσσουν τη συνείδηση τους έναντι των όποιων επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Καταδικάζουμε λοιπόν απερίφραστα τη σύλληψη του Γ. Μοναστηριώτη καθώς επίσης και το γεγονός ότι εξακολουθεί να διώκεται άδικα και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης Λάζαρος Πετρομελίδης, και ότι οι διωκτικές αρχές προσπάθησαν μέσα στις γιορτές να τον συλλάβουν. Υπενθυμίζουμε ότι η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των μεγάλης ηλικίας αντιρρησιών συνείδησης δεν έχει ακόμη λάβει χώρα, παρά το σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέλος, καλούμε την Πολιτεία να αναγνωρίσει το δικαίωμα αντίρρησης συνείδησης και για τους επαγγελματίες οπλίτες που αλλάζουν πεποιθήσεις, αλλά και για τους φαντάρους που επιθυμούν να ενταχθούν στο θεσμό της εναλλακτικής θητείας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας. Επίσης, ζητούμε να καθιερωθεί η ισόχρονη εναλλακτική θητεία (όπως έχει επανειλημμένα ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και να καταργηθεί ο σημερινός τιμωρητικός της χαρακτήρας (εποπτεία από το αναρμόδιο ΥΕΘΑ, αδικαιολόγητα μακρινές αποστάσεις, απαράδεκτη ύπαρξη «επιτροπής ελέγχου συνείδησης», αποκλεισμός μεγάλων πόλεων και ΜΚΟ από την τέλεση εναλλακτικής υπηρεσίας, κλπ).

Τμήμα Δικαιωμάτων