Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/08/2008

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών για Ολυμπιακή και ΟΣΕ

Οι προκλητικές, κυνικές δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών κ. Χατζηδάκη  μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό σχετικά με το θέμα της Ολυμπιακής, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της για την πλήρη εκχώρηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του δημόσιου εθνικού αερομεταφορέα σε ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες, γεγονός που θα επιταχύνει τη δημιουργία ενός ιδιότυπου αεροπορικού καρτέλ στη χώρα.

Είναι πλέον γνωστό ότι τα «ελλείμματα» της ΟΑ είναι τεχνητά. Είναι δημιούργημα των διαχρονικών πολιτικών λεηλασίας του δικομματισμού σε βάρος της ΟΑ. Είναι αποτέλεσμα της εκχώρησης των κερδοφόρων slots της ΟΑ προς ανταγωνιστές της. Πρόκειται για εγκληματικές πολιτικές.

Εάν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να εξυγιάνει την Ολυμπιακή και να την ανασυγκροτήσει ,  δεν έχει παρά τα επιδικασθέντα ποσά προς όφελός της να τα διαθέσει με τη δέσμευση ενός πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης, με την κατοχύρωση του δημοσίου χαρακτήρα της και τη θεσμοθέτηση ισότιμων εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους. Προτιμά όμως την εύκολη λύση της συρρίκνωσης, του τεμαχισμού και της ιδιωτικοποίησης. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να ψάχνει την «καλή ιδιωτικοποίηση», τον «καλό στρατηγικό επενδυτή». Η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει ένα πανομοιότυπο σχέδιο και στον ΟΣΕ. Εάν οι μεταφορές στη χώρα εκχωρηθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο και στη δημιουργία εταιρειών χαμηλού κόστους, οι επιπτώσεις στην ασφαλή μεταφορά των επιβατών θα είναι δυσμενέστατες, όπως και για την περιφερειακή συνοχή της χώρας.

Η Ριζοσπαστική Αριστερά θα αγωνιστεί για ένα εναλλακτικό σχέδιο ανασυγκρότησης της δημόσιας ΟΑ και του δημόσιου ΟΣΕ που βάζει στο επίκεντρο την ανάπτυξη της χώρας, τις ισότιμες δημοκρατικές εργασιακές σχέσεις και την κερδοφορία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

To Γραφείο Τύπου