Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/03/2006

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας ανοίγει το δρόμο για την κλιμάκωση του νεοφιλελευθερισμού και της μονόπλευρης λιτότητας στα λαϊκά εισοδήματα

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Η κατ’ αρχήν θετική εκτίμηση από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. του Προγράμματος Σταθερότητας που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, ανοίγει το δρόμο για την προώθηση, στα επόμενα χρόνια, μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης αντικοινωνικής πολιτικής που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:

-Την παρατεταμένη λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις

-Το ξεπούλημα όσων επιχειρήσεων έχουν απομείνει υπό δημόσιο έλεγχο

-Την περικοπή των δημόσιων επενδύσεων

-Την περαιτέρω υποβάθμιση κρίσιμων κοινωνικών δαπανών που αφορούν την υγεία και την παιδεία

-Την κατεδάφιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Οι δικομματικές σκιαμαχίες, σχετικά με την απόφαση της EUROSTAT για τον τρόπο καταγραφής των εξοπλισμών, δεν μπορούν να αποκρύψουν τις λογιστικές αλχημείες και την πλήρη δημοσιονομική αδιαφάνεια, η οποία κυριαρχούσε επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και έχει κλιμακωθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Δυστυχώς τα ελλείμματα των προϋπολογισμών πλαστογραφούνται συστηματικά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, προκειμένου να υπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και κυρίως, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, για να εφαρμοστούν πολιτικές που πλήττουν τα λαϊκά εισοδήματα και παραδίδουν την οικονομία στη λεηλασία των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου