Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/09/2008

Δημοσίευμα στον ξένο τύπο σχετικά με σύσταση «πολιτοφυλακής» στην Πάτμο

Ερώτηση του Φώτη Κουβέλη προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Στο τελευταίο τεύχος της έγκυρης γερμανικής επιθεώρησης “der Spiegel” (Nr. 36/1.9.08) και σε άρθρο με τίτλο «Ευρώπη, ερχόμαστε – στην Πάτμο θέλουν τουρίστες, όχι πρόσφυγες», γίνεται λόγος για τη σύσταση «πολιτοφυλακής» (Buergerwehr) από κατοίκους, οι οποίοι «προστατεύουν» τους τουριστικούς οικισμούς από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Το εν λόγω άρθρο περιγράφει την κατάσταση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, το πέρασμα των μεταναστών από την Τουρκία με φουσκωτά και την παραμονή τους στην Πάτμο σε πρόχειρα καταλύματα εκτός τουριστικών οικισμών. Μπροστά από αυτά τα καταλύματα, αναφέρει η επιθεώρηση, «πολιτοφυλακή» από κατοίκους ελέγχει τις κινήσεις των μεταναστών. Ειδικότερα, υπάρχουν δύο σημεία ελέγχου, ένα πλησίον των μεταναστών, στο οποίο κάνουν βάρδια δύο άνδρες με αυτοκίνητο, και ένα στο δρόμο προς το χωριό. Οι βάρδιες είναι τρεις, η πρώτη μέχρι τα μεσάνυχτα και η επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων σ’ αυτές γίνεται με κινητά τηλέφωνα.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δήλωση εν ενεργεία βαθμοφόρου του Λ.Σ Πάτμου (αναφέρεται το ονοματεπώνυμό του), ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους οι ντόπιοι αντιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, δηλ. συστήνοντας πολιτοφυλακή.

Με δεδομένο τα προαναφερθέντα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

·         εάν επιβεβαιώνει τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα της γερμανικής επιθεώρησης περί ύπαρξης οργανωμένης «πολιτοφυλακής» στην Πάτμο και εάν ναι, τι μέτρα θα λάβει για την άμεση διάλυσή της; 

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης