Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/09/2008

Για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στα ισχύοντα Προεδρικά Διατάγματα για την περιοχή της Πλάκας

Απάντηση στην Αννα Φιλίνη από τον Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ

Στην ερώτηση που υποβάλαμε στις 12 Αυγούστου 2008 προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, σχετικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στα ισχύοντα Προεδρικά Διατάγματα για την περιοχή της Πλάκας, λάβαμε απάντηση, η οποία αφενός προσπαθεί να δικαιολογήσει τις αρχικές προτάσεις της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ που υποβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον, αφετέρου αναγκάζεται –μετά τις εκφρασμένες μεγάλες αντιδράσεις- να άρει για την ώρα την άμεση προώθησή τους, δίχως όμως και να το αποκλείσει για το μέλλον. Συγκεκριμένα:

 

  1. Στην απάντηση του το ΥΠΕΧΩΔΕ ομολογεί ότι η πρόσφατη υπηρεσιακή πρωτοβουλία για την Πλάκα προήλθε από «προτάσεις» που είχαν κατατεθεί και από την ανάγκη επαναπροσδιορισμού παλαιών ρυθμίσεων που «έρχονται σε αντίθεση με την διαμορφωμένη σήμερα πραγματικότητα». Στο κείμενο δεν αναφέρεται η συγκεκριμένη προέλευση των «προτάσεων», είναι όμως γνωστό ότι προέρχονται από κατόχους καταστημάτων που επιδιώκουν την –παράνομη μέχρι τώρα- επέκταση των επιχειρήσεών τους στους ορόφους διατηρητέων κτηρίων αδιαφορώντας για την εκδίωξη της κατοικίας και την ανατροπή του ισχύοντα χαρακτήρα της Πλάκας.
  2. Το ΥΠΕΧΩΔΕ λανθασμένα υπαινίσσεται ότι οι νέες προτάσεις της υπηρεσίας του στηρίζονται στη μελέτη χρήσεων γης που έχει εκπονηθεί από τους καθηγητές του ΕΜΠ κ.κ. Δ. Ζήβα, Ε. Μαΐστρου και Μ. Γραφάκου, ενώ στην πραγματικότητα οι νέες προτάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ ανατρέπουν τις αρχές της μελέτης αυτής πάνω στην οποία και έχει στηριχτεί η μέχρι σήμερα σωτηρία της Πλάκας.
  3. Η απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού διατυπώνει τη θέση ότι «κάθε υπηρεσιακή εισήγηση γίνεται αποδεκτή ή όχι από την πολιτική ηγεσία», υποστηρίζει ότι στην περιοχή της Πλάκας η κατοικία πρέπει να τίθεται σε απόλυτη προτεραιότητα και να προστατεύεται, ότι «οι χρήσεις που απαγορεύονται σήμερα θα συνεχίσουν να απαγορεύονται», ότι «η φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας της Πλάκας θα προστατευτούν απολύτως». Τέλος, σημειώνει ότι «εάν γίνουν οι συγκεκριμένες επιμέρους διορθωτικές αλλαγές, αυτές θα προκύψουν μετά από δημόσια διαβούλευση και διάλογο». Οι διατυπώσεις αυτές είναι ασαφείς και γεννούν ιδιαίτερη ανησυχία, διότι ανοίγουν μεγάλους κινδύνους:

α) ενώ είναι σαφές ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ μετά τις μεγάλες αντιδράσεις κατοίκων της Πλάκας, επιστημόνων, πολιτικών φορέων παγώνει για την ώρα την προώθηση των καταστροφικών αλλαγών για την Πλάκα που αρχικά πρότεινε η υπηρεσία του, δεν δηλώνει ότι τις αποσύρει, αντίθετα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τις επαναφέρει και να τις θέσει υπό συζήτηση στο μέλλον,

β) δεν καταδικάζεται ρητώς η προοπτική να προχωρήσουν οι άδειες καταστημάτων στους ορόφους διατηρητέων κτηρίων, όπου σήμερα επιτρέπεται μόνο η κατοικία. Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως και η παράλληλα δηλωμένη πρόθεση του ΥΠ.ΠΟ να δώσει προς εκμετάλλευση διατηρητέα νεοκλασικά κτήρια των οποίων είναι ιδιοκτήτης,

γ) δεν καταδικάζεται ρητώς από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου η εισήγηση της υπηρεσίας να δίνονται άδειες ενοποίησης των ισογείων καταστημάτων με εμβαδόν μέχρι 200 τ.μ., γεγονός που θα ενισχύσει την είσοδο μεγάλων επιχειρήσεων στην Πλάκα και θα εκδιώξει σταδιακά τις μικρότερες, αναιρώντας την ποιότητα και την ιδιομορφία τους, που δίνουν και το σχετικό χαρακτήρα στην Πλάκα.