Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/09/2008

Δηλώσεις Αλέκου Αλαβάνου πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδρίασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα  πρωτοβουλίες της Κ.Ο. για το φορολογικό νομοσχέδιο και ζητήματα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

« Θα ήθελα κατʼ αρχήν να κάνω τρία σχόλια σε τρία σημεία, που θα είναι και αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης:

Πρώτον, όλοι μας είμαστε εντυπωσιασμένοι από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες κυβερνητικών στελεχών, που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αυθάδειας, περιφρόνησης και πρόκλησης προς την κοινωνία. Η λογική του πλουτισμού και του real estate έχει περάσει παντού. Πέρασε ακόμα και τις πύλες του Αγίου Όρους, που έχει γίνει οίκος εμπορίου γης, όπου απαγορεύονται οι γυναίκες, επιτρέπονται όμως οι συναλλαγές με off shore εταιρίες.

Αυτά τα στοιχεία είναι μια σταθερά της πολιτικής της Ν.Δ. Αυτός είναι ο τρόπος ζωής τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία τους. Αυτοί είναι οι σκοποί τους σε σχέση με την παραμονή τους στην εξουσία.

Γιʼ αυτό εμείς θέλουμε να εκφράσουμε ένα κοινό αίσθημα, που υπάρχει και σε οπαδούς της Ν.Δ., ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Χρειάζονται εκλογές και πρέπει η κοινωνία να κάνει ριζοσπαστικές επιλογές σε μια νέα κατεύθυνση.

Δεύτερο. Σχετικά με  την υπόθεση των όσων ειπώθηκαν περί νοθείας, σε σχέση με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Πιστεύουμε ότι πραγματικά υπάρχει έλλειψη κοινοβουλευτικού ήθους και ευθύνης από την μεριά των στελεχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σήμερα ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος Φώτης Κουβέλης, θα ζητήσει την αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής, σε όλες τις ψηφοφορίες αλλά και την έρευνα που πρέπει να γίνει σχετικά μʼ αυτό το θέμα και τα προβλήματα που προέκυψαν.

Όμως, η αναγωγή αυτής της υπόθεσης σε κεντρικό ζήτημα της πολιτικής ζωής της χώρας, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα στοιχείο αποπροσανατολισμού και, ενώ έχουμε έλλειμμα κοινοβουλευτισμού από τη Ν.Δ., έχουμε και έλλειμμα «αντιπολιτευτισμού» σε πολιτική βάση από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε μια συνεχή σκιαμαχία μεταξύ τους σε επουσιώδη ζητήματα στις κρίσιμες στιγμές των κινημάτων, όπως στη Συνταγματική Αναθεώρηση και την απόπειρα τροποποίησης του άρθρου 16.  Τότε, με πρόσχημα πάλι ένα υπαρκτό διαδικαστικό πρόβλημα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση αποχώρησε από τη Βουλή.

Για μας υφίσταται θέμα νοθείας σε σχέση με το Σύνταγμα κι αυτή αφορά στην προσπάθεια να παραβιαστεί το άρθρο 16 μέσα από το νόμο που ψηφίστηκε για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Γιʼ αυτό καλούμε άλλη μια φορά τους φοιτητές, τους μαθητές, την εκπαιδευτική κοινότητα να  υπερασπιστούν το Σύνταγμα της χώρας.

Τέλος ένα τρίτο σημείο, ένα βασικό αντικείμενο συζήτησής μας αποτελεί το Φορολογικό Νομοσχέδιο. Το θεωρούμε επίθεση ενάντια σε πολλά κοινωνικά στρώματα, ανάμεσα στα οποία κεντρική θέση έχουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι νέοι που δουλεύουν κατά δεκάδες χιλιάδες με δελτία παροχής υπηρεσιών. Εμείς  θα  κάνουμε ό, τι μπορούμε ώστε να αποκαλύψουμε την πραγματική φύση αυτού του Νομοσχεδίου.

Προγραμματίζουμε Ειδική Ημερίδα την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, το πρωί και καλούμε όλους όσους πλήττονται και όλους τους εργαζομένους να δώσουν το παρόν στις μεγάλες κινητοποιήσεις που θα γίνουν αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη.

To Γραφείο Τύπου