Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/09/2008

Καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων

Ερώτηση Νίκου Τσούκαλη προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Εξωτερικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η Ελλάδα δεν ικανοποιεί τις ελάχιστες προδιαγραφές για την εξάλειψη του φαινομένου. Παρά τις ομολογουμένως θετικές ενέργειες στις οποίες προέβει από το 2002 και μετά, τα προβλήματα παραμένουν και μάλιστα κατά το 2007 παρατηρείται μείωση των προσπαθειών καταστολής και πρόληψης του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για συμμετοχή κρατικών φορέων στη διακίνηση και εκμετάλλευση προσώπων, τόσο αστυνομικών όσο και προξενικών υπαλλήλων, ενώ η κυβέρνηση έχει αποτύχει να ερευνήσει ουσιαστικά τις εν λόγω καταγγελίες. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι ο τομέας της πρόληψης υστερεί σημαντικά και δεν φαίνεται να βρίσκεται μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, κατά το 2007 η κυβέρνηση δεν διοργάνωσε καμία εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού με στόχο τη μείωση της εγχώριας ζήτησης αγοραίου έρωτα.

Τέλος μεταξύ των συστάσεων, εκτός της επίλυσης των προαναφερθέντων προβλημάτων,  περιλαμβάνονται οι επικυρώσεις της Συμφωνίας  συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας του 2004 για τον επαναπατρισμό ανηλίκων και του Πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών για την εμπορία ανθρώπων του 2000 (TIP) καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας με ΜΚΟ.

Δεδομένου των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

-         Προτίθεται η κυβέρνηση να επικυρώσει άμεσα το Ανωτέρω Πρωτόκολλο και Συμφωνία Συνεργασίας;           

-         Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την πάταξη της διαφθοράς κρατικών φορέων;

-         Σκοπεύει να προωθήσει ουσιαστικές εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, δεδομένου ότι η προβολή τηλεοπτικών σποτ σε μεταμεσονύκτιες ώρες, δεν συνιστά ουσιαστική εκστρατεία πρόληψης;

-         Στο πλαίσιο της συνεργασίας κυβέρνησης και ΜΚΟ, με ποιες οργανώσεις       συνεργάζεται η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του φαινομένου, ποια είναι τα προγράμματα τα οποία έχουν αναλάβει και με ποια ποσά χρηματοδοτούνται;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης