Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/03/2006

'Αλλη πολιτική για την ασφάλεια και την άμυνα χρειάζεται η Ελλάδα

Σχετικά με τη σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τη μη αγορά των επιπλέον 10 μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο υπεύθυνος της Π.Γ. του ΣΥΝ για την Εξωτερική και Αμυντική πολιτική, Π. Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Εμπαιγμό του ελληνικού λαού συνιστά η δήλωση του Υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκη, ότι με «πολύ σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού» δε θα γίνει η συμπληρωματική αγορά των 10 F-16, όταν έχουν ήδη παραγγελθεί 30 F-16 με απευθείας ανάθεση και υπέρογκο κόστος.

Η σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ δεν αλλάζει σε τίποτα τις φιλοατλαντικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ στον Τομέα της 'Αμυνας.

Ως ΣΥΝ, πιστεύουμε ότι η εθνική άμυνα δεν μπορεί να προσδιορίζεται μονοδιάστατα με στρατιωτικούς όρους, να βασίζεται σε παρωχημένες αντιλήψεις για την ασφάλεια και να υπονομεύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας.

Η καλύτερη άμυνα για τη χώρα μας είναι η πολιτική ειρήνης και πολυδιάστατης ασφάλειας, ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής, που πρέπει να συνοδεύεται από τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Μεταξύ άλλων, θα έπρεπε η κυβέρνηση ενεργά να υποστηρίζει την πρόταση για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας- Τουρκίας, με πρόσθετο επιχείρημα το γεγονός ότι η γειτονική μας χώρα βρίσκεται σε πορεία ένταξης στην Ε.Ε.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου