Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/09/2008

Αποσπάσματα από συνέντευξη Αλ.Τσίπρα, Προέδρου ΣΥΝ στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ (Τ.Καμπύλης- Π.Παναγιωτόπουλος)

- κ. Πρόεδρε συμφωνούμε με αυτό το σκεπτικό και νομίζω ότι το επεκτείνετε, το εμπλουτίζετε και είναι πολύ ενδιαφέρον. Ωστόσο, ξέρουμε και κάτι ακόμα, ξέρουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, με τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά, αυτό θα μας έλεγε ένας επιχειρηματίας, που δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε το λόγο του…

Α.Τσίπρας: Μόνο που οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ότι αυξάνεται η παραγωγικότητα, το μόνο που είναι υψηλά στη χώρα μας είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά αυτή η αύξηση της παραγωγικότητας δεν πηγαίνει στους μισθούς, πηγαίνει μάλλον, απʼ ότι φαίνεται, στα κέρδη κάποιων πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

- Μήπως υπάρχει μια ευκαιρία να το κάνουμε μαζί με το σύστημα ή κόντρα στο σύστημα, να μη το αφήσουμε να κάνει την αυτορύθμισή του τελείως μόνο του;

Α.Τσίπρας: Επιτρέψτε μου να σας πω αυτό. Ο ρόλος της Αριστεράς σε αυτή τη νέα φάση δεν είναι να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, είναι να προτείνει, να προβάλλει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, ένα νέο σχέδιο για την οικονομία και την κοινωνία. Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και θα έχουμε εξελίξεις πάρα πολύ σημαντικές, τόσο στην  Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα.  Εάν στην Ευρώπη επιμείνουμε σε αυτή την οικονομία των αριθμών, των δεικτών, που είναι προσανατολισμένοι όχι στις κοινωνικές ανάγκες αλλά στις ανάγκες αύξησης κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, στους αγοραίους δείκτες, είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουμε ούτε ευρωπαϊκή ενοποίηση και ολοκλήρωση, θα έχουμε διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, θα έχουμε διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Εάν, δηλαδή, επιμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ασχολείται με το εάν το έλλειμμα είναι στο 3% στις χώρες της ευρωζώνης ή εάν ο πληθωρισμός είναι σε αυτά τα επίπεδα ή ανέβηκε λίγο παραπάνω και δεν ασχολείται με ζητήματα όπως η καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας, τότε νομίζω ότι δεν έχει καμία προοπτική αυτή η Ευρώπη. Αρα πολύ σύντομα θα αναγκαστούμε να αναθεωρήσουμε αυτή την πολιτική. Η κυβέρνηση στη χώρα μας για παράδειγμα, η κυβέρνηση της δεξιάς αλλά και η σοσιαλδημοκρατία. δεν έχουν κατανοήσει ακόμα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλες αλλαγές. Και συνεχίζουν να χαράζουν την πολιτική τους, την κοινωνική και την οικονομική τους πολιτική, με τρομακτική προσήλωση σε αυτές τις παλιές ξεθωριασμένες και αποτυχημένες συνταγές. Εμείς πιστεύουμε ότι ανιχνεύουμε νέους δρόμους. Το κατά πόσο αυτοί οι δρόμοι, βεβαίως, ακούγονται ρεαλιστικοί σήμερα είναι ένα ζήτημα. Εγώ κατανοώ ότι πολλοί λένε ότι όλα αυτά που λέτε μπορούν να περιορίσουν την κερδοφορία των τραπεζών που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, ότι μπορούμε να περιορίσουμε την κερδοφορία των εφοπλιστών που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, μπορούμε να έχουμε ένα φορολογικό σύστημα που να  φορολογεί όχι μονάχα τους μικρομεσαίους και την γενιά των 700 ευρώ, να φορολογεί και την εκκλησία, και τους εφοπλιστές, και όλους όσους φοροδιαφεύγουν. Αυτό εμείς λέμε ότι είναι ρεαλιστικό, αυτοί μας λένε ότι δεν είναι ρεαλιστικό. Το τι είναι ρεαλιστικό και τι δεν είναι τελικά είναι κάτι που κρίνεται και από τους συσχετισμούς των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, και αυτό που μας δίνει κάποια ελπίδα το τελευταίο διάστημα είναι ότι φαίνεται να αλλάζουν αυτοί οι συσχετισμοί

-  Ξέρετε μου έκανε εντύπωση κ. Πρόεδρε ότι η δήλωση Βουλγαράκη, μέσα στην αφέλειά της ήταν απόλυτα ειλικρινής. Διότι ουσιαστικά έχουμε ένα Υπουργό που απορεί και εξίσταται και λέει μα αυτό, ο πλουτισμός, δεν είναι η αξία της κοινωνίας μας;

Α.Τσίπρας: Είναι συγκλονιστικό αυτό.

- Μα αυτό είπε ότι κυρίαρχη αξία της κοινωνίας, πραγματικά τι θέλει ο καθένας, είναι όντως μια αξία, αλλά αυτό είναι το πρόβλημα και άσχετο που ο  κ. Βουλγαράκης έγινε μέρος του προβλήματος και είναι αξιοσημείωτο. Αλλά για να πάμε στο επιχειρησιακό κομμάτι της άσκησης της πολιτικής.

Α.Τσίπρας: Βεβαίως αυτό εμπίπτει σε όλα όσα είπατε πιο πριν περί μιας ηθικολογίας, πολιτικής οικολογίας, καταρρίπτεται ακόμα και αυτός ο μύθος της σεμνότητας και της ταπεινότητας διότι νομίζω ότι εκεί είναι το πρόβλημα που προκύπτει σε σχέση με τον κ. Βουλγαράκη. Διότι καταρρίπτει αυτό το μύθο της σεμνότητας και της ταπεινότητας. Κατά τα άλλα ήταν ιδιαίτερα ειλικρινής. Αλλά αυτή η ειλικρίνεια σπάει κόκκαλα. Οι ψηφοφόροι του, δεν μιλάω για την κοινωνία γενικά, καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα μια οικονομικής πολιτικής αποτυχημένης και να  πληρώνουν ενώ έχουν εισόδημα 10000 ευρώ, 10000 ευρώ στην εφορία, έναν ακόμα μισθό δηλαδή. Οσοι είναι με μπλοκάκι και παίρνουν 10500 ευρώ,  θα πληρώνουν τα 1050 στην εφορία.

- Θέλω να μείνουμε στο επιχειρησιακό κομμάτι της πολιτικής κουβέντας. Εχει αρχίσει και φουντώνει η κουβέντα για νέο κόμμα.

Α.Τσίπρας: Η κουβέντα αυτή ακούγεται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν θέλω να περιαυτολογήσω κ. Καμπύλη. Δεν το συνηθίζω. Το πιστεύω όμως και θα σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια. Ολη αυτή η συζήτηση, το ότι 6 μήνες μετά τις εκλογές μιλάμε για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, το ότι αναζητούνται λύσεις σε νέα κόμματα επιχειρηματιών ή άλλων κύκλων, νομίζω ότι έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι έχουμε μια αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, την οποία προκαλεί η ραγδαία και μη συνηθισμένη άνοδος μιας πολιτικής δύναμης του 3% που πήγε 5% στις εκλογές και τώρα δημοσκοπικά τουλάχιστον δείχνει να έχει πολύ μεγάλα ποσοστά. Οφείλεται δηλαδή στην αστάθεια που προκαλεί στο πολιτικό σύστημα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

-  Αυτό όμως μπορεί να είναι πρόβλημα και για τον Συνασπισμό.

Α.Τσίπρας: Βεβαίως είναι πρόβλημα και για τον Συνασπισμό. Και αν θέλετε η μεγαλύτερη ευθύνη για μας …

-  είναι ότι λαμβάνεται ως αστάθεια. Γιατί να εκλαμβάνεται ως αστάθεια;

Α.Τσίπρας: Αυτό μας αρέσει πάρα πολύ. Εμείς το μόνο που θέλουμε να διευρύνουμε είναι ότι είμαστε μια δύναμη αλλόκοτη. Είμαστε από άλλο ανέκδοτο. Είμαστε διαφορετικοί. Δεν έχουμε σε τίποτα να κάνουμε με τις κατεστημένες, τις πολιτικές δυνάμεις που γνωρίσαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και που οι πολίτες ξέρουν μέχρι που μπορούνε να πάνε. Εμείς έχουμε την δύναμη του απροόπτου, του να μην μπορεί να προσδιορίσει κανείς μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και ιδιωτικό. Αν σταματήσουμε να το έχουμε αυτό θα χάσουμε την δυναμική μας. Δεν μας ενοχλεί, λοιπόν, που δημιουργούμε αστάθεια στο πολιτικό μας σύστημα. Ισα – ίσα αυτό θέλουμε, να δημιουργηθεί αστάθεια, γιατί είναι ένα πολιτικό σύστημα που κατά τη γνώμη μας έχει φτάσει στα όριά του.

- Μπορεί κανείς να διευρύνει τα ποσοστά του, δηλαδή να μπαίνει μέσα σε στρώματα που δεν είναι ριζοσπαστικά, και εσείς ο ίδιος το είπατε δεν ριζοσπαστικοποιούνται και τόσο εύκολο, και να συνεχίζει να είναι το κακό παιδί του συστήματος, ο αλλόκοτος παίκτης; Δηλαδή, δεν φοβόσαστε από ένα σημείο και μετά οι άνθρωποι που σας στηρίζουν, που σας βλέπουν με συμπάθεια, μπορεί να αποταυτιστούν αν θεωρήσουν ότι είσαστε απλά δημιουργητής αστάθειας; Υπάρχει και άλλος κακός παίκτης στο πολιτικό σύστημα που του αρέσει η αστάθεια. Είναι το ΚΚΕ.

Α.Τσίπρας: …και εγώ περίμενα ότι θα μιλήσετε για τον κ.Καρατζαφέρη.

- κι εγώ να πω την αλήθεια κ.Τσίπρα το ίδιο…

-..τον θεωρώ πολύ συστημικό τον κ.Καρατζαφέρη..

Α.Τσίπρας: Εχετε δίκιο να λέτε ότι είναι ένας κίνδυνος στο βαθμό που δεν προσδιορίζουμε ποιος είναι ο στόχος μας, αυτό θα γίνει κουραστικό σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Αρα για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι να παραμείνουμε μια δύναμη από άλλο ανέκδοτο, μια δύναμη διαφορετική από όλες τις άλλες, προσδιορίζοντας όμως που θέλουμε να πάει το πράγμα. Σε αυτό εργαζόμαστε ιδιαίτερα σκληρά. Εχουμε εξαγγείλει μια πλατιά διαδικασία για την εκπόνηση ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου, ενός προγράμματος. Πιστεύουμε ότι αυτή η αλλαγή του τοπίου του πολιτικού σκηνικού μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ανατροπές και μεγάλες αλλαγές, εκεί να δώσουμε και μια μάχη με τον ίδιο μας τον εαυτό, με το κατά πόσο θα μπορέσουμε να παραμείνουμε εκτός πλαισίου, δίνοντας όμως μια εναλλακτική λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Για μας δεν αρκεί να λέμε ότι εντάξει θα τα βρουν μεταξύ τους οι δυνάμεις του συστήματος ή ότι και να κάνουμε αυτοί θα φτιάξουν κυβέρνηση, ότι και να γίνει …εν πάσει περιπτώσει δεν θα μπορέσουμε να βρούμε εναλλακτική λύση. Διότι αν ότι και να γίνει η μοίρα μας είναι προγεγραμμένη τότε να κάτσουμε σπίτι μας.

-Απλώς να αλλάξει διαχείριση δηλαδή….

Α.Τσίπρας: Αυτό που έγινε στην Ιταλία και τη Γαλλία. Αν μιλάμε για μια νέα πλειοψηφία με πυρήνα τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, να τολμάμε –και τολμάμε να το πούμε- για μια κυβέρνηση αριστεράς, και πρέπει να την περιγράψουμε τι εννοούμε μια κυβέρνηση αριστεράς, μέσα σε ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό, προοδευτικό που θα στηρίζεται από πλατιές δυνάμεις αριστερών, κομμουνιστών, οικολόγων, σοσιαλιστών, όλων όσων έχουν διαφωνήσει με την νεοφιλελεύθερη ροπή της σοσιαλδημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, όλων όσων δηλαδή κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων κινούνται και μπορούν να κινηθούν σε μια αντι-νεοφιλελεύθερη τροχιά. Αυτό διεκδικούμε, αυτό οραματιζόμαστε και αν το πετύχουμε ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι θα είναι μια κοινωνία όχι κοιμισμένη..

-Προσωπικά σας το εύχομαι. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συζήτηση, ελπίζω να είστε καλά.

Α.Τσίπρας: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Ηταν μια συζήτηση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, μας δόθηκε και η ευκαιρία να αναπτύξουμε και θέματα τα οποία δεν συζητιούνται συνήθως στα τηλεοπτικά παράθυρα ούτε στα ριαδιόφωνα. Σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

To Γραφείο Τύπου