Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/09/2008

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το "Κοινωνικό Πακέτο"

Δ. Παπαδημούλης: "Παχιά λόγια για ένα αδειανό πουκάμισο"

Συγκεκριμένα μέτρα, που να μειώνουν το εντεινόμενο "κοινωνικό έλλειμμα", ζήτησε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με το λεγόμενο "Κοινωνικό Πακέτο" που παρουσίασε η Επιτροπή στις αρχές Ιουλίου. H συζήτηση διεξήχθη με τη συμμετοχή του αρμόδιου για θέματα Απασχόλησης Επιτρόπου κ. Σπίντλα και του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Γάλλου Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ξ. Mπερτράν.

O Τσέχος Επίτροπος κ. Σπίντλα παρουσίασε τις 19 προτάσεις που περιλαμβάνει το πακέτο, οι οποίες επικεντρώνονται στους τομείς απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, εκπαίδευσης των νέων, υγείας, κοινωνίας της πληροφορίας και της καταπολέμησης των διακρίσεων, της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Υπογραμμίζεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πρωτοβουλιών της Κομισιόν αποτελεί απλώς ευχολόγιο, καθώς συνίσταται από νομικά μη δεσμευτικές ανακοινώσεις, εκθέσεις και συστάσεις. μόλις τρεις από τις προτάσεις του πακέτου είναι νομοθετικές.

O Γάλλος Υπουργός κ. Mπερτράν, χαιρέτισε θερμά την πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας στην παρέμβασή του ότι "το 2008 θα είναι η χρονιά της επανεκκίνησης για την κοινωνική Ευρώπη". Επίσης, υποστήριξε ότι "η οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς την έμφαση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και στη δια βίου μάθηση".   Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, "οι επερχόμενες ευρωεκλογές καθιστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2008 το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για να επιτευχθούν αποτελέσματα σε πολλά θέματα κατά τη διάρκεια αυτής της νομοθετικής περιόδου" και "το Συμβούλιο γνωρίζει ότι έχουμε ανάγκη περισσότερη και όχι λιγότερη κοινωνική Ευρώπη".

O πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος κ. Nτώλ, χαιρέτισε με τη σειρά του την πρωτοβουλία της Επιτροπής και τη στήριξη που δείχνει το Συμβούλιο. Για τον Γάλλο ευρωβουλευτή "το κείμενο του κοινωνικού πακέτου προσφέρει λύσεις σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως η δημογραφική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση και ο αγώνας ενάντια στη φτώχια." ζήτησε μάλιστα από την Κομισιόν επιπλέον μέτρα για να έχουν οι επιχειρήσεις "την ευελιξία που χρειάζονται για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά, προστατεύοντας παράλληλα τους εργαζομένους... στα πλαίσια της αρχής της επικουρικότητας".

O πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών, Γερμανός ευρωβουλευτής κ. Σουλτς μίλησε για "πικρή πραγματικότητα" και για "μεγάλες κοινωνικές ανισότητες στην Ευρώπη του 2008... που κυβερνάται από τη δεξιά". O κ. Σουλτς τόνισε ότι "η Ευρώπη κινείται προς τα δεξιά, προς τη λανθασμένη κατεύθυνση και αυτό πρέπει να διορθωθεί με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών".

O πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων, Βρετανός κ. Γουάτσον, χαρακτηρίζοντας "εκτενές και αμφισβητούμενο" το περιεχόμενο του κοινωνικού πακέτου και δηλώνοντας τη στήριξη της πολιτικής του ομάδας σε δύο συγκεκριμένες προτάσεις, σχετικά με το "Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση" και την οδηγία κατά των διακρίσεων.

Για τους Πράσινους, η Tζιν Λάμπερτ (Βρετανία), δήλωσε ότι "παρότι χαιρετίζουμε τα συναισθήματα που εκφράζονται στο κοινωνικό πακέτο για την καταπολέμηση της φτώχιας, αυτό που ψάχνουμε είναι συγκεκριμένα μέτρα".

O ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς δήλωσε:

"Τα τελευταία χρόνια η πολιτική του Συμβουλίου και της Επιτροπής, ο φονταμενταλισμός της αγοράς, έχει αυξήσει επικίνδυνα τις ανισότητες και έχει συρρικνώσει το κοινωνικό κράτος.

Το πακέτο που μας παρουσιάσατε με παχιά λόγια είναι ένα αδειανό πουκάμισο. Από τις 19 προτάσεις μόνον τρεις έχουν νομοθετικό χαρακτήρα και μία από αυτές, η πρόταση για τις διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας, φέρνει τον Bolkenstein από την πίσω πόρτα γιατί υιοθετεί νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Σαρκοζί έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Συμβούλιο για να περάσει μια άθλια οδηγία για τον χρόνο εργασίας, που συνιστά μεγάλη κοινωνική οπισθοδρόμηση.

Αντί να μας λέτε λοιπόν παχιά λόγια προσπαθώντας να διασκεδάσετε τις εντυπώσεις εν όψει Ευρωεκλογών, αμήχανοι μετά το "όχι" των Ιρλανδών, καλόν είναι να παρουσιάσετε συγκεκριμένα μέτρα και να διαθέσετε και πόρους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό."

Σχολιάζοντας την ομιλία του Πρόεδρου της ομάδας των Σοσιαλιστών κ. Σουλτς, ο Δημ. Παπαδημούλης σημείωσε:

"Είναι αλήθεια ότι οι κυβερνήσεις της Δεξιάς έχουν συμβάλει πολύ στην κατεδάφιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Σε μερικές χώρες όμως, κύριε Σουλτς, όπως στη χώρα σας, τη Γερμανία, ή την Ολλανδία ή την Αυστρία το κάνανε μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες."

H συζήτηση προβλέπεται να κλείσει στην ερχόμενη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που θα διεξαχθεί εξαιρετικά στις Βρυξέλλες από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, με την υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος.

*Tα πλήρη πρακτικά της συζήτησης στην Ολομέλεια διατίθενται στην ιστοσελίδα http://www.europarl.ep.ec/sides/getDoc.do?type=CRE&reference=20080902&secondRef=ITEM-004&language=EN

To Γραφείο Τύπου