Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/09/2008

Προκλητικά μονομερές ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την κρίση στον Kαύκασο

Kαμία κριτική για τις ευθύνες του Προέδρου της Γεωργίας. Καταψήφισε σύσσωμη η ευρωομάδα της Αριστεράς.

Δ. Παπαδημούλης: Αποφεύγουν την κριτική στο καθεστώς Σαακασβίλι για να μη δυσαρεστήσουν τις HΠA με την υποστήριξη Ευρωδεξιάς, Σοσιαλιστών και Πρασίνων υιοθετήθηκε σήμερα, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με 459 ψήφους υπέρ, 68 κατά και 61 αποχές, ένα εξαιρετικά μονομερές ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση στον Καύκασο, στο οποίο δε γίνεται η παραμικρή κριτική στις ευθύνες του Γεωργιανού Προέδρου Σαακασβίλι για την πυροδότηση της κρίσης!

Mε αυτό το προκλητικά ετεροβαρές ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο "καταδικάζει την απαράδεκτη και δυσανάλογη στρατιωτική αντίδραση της Ρωσίας και την σε βάθος εισβολή στη Γεωργία η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο" και "καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Δημοκρατίας της Γεωργίας", αλλά αποφεύγει προκλητικά να αναφερθεί στις ολοφάνερες ευθύνες της τυχοδιωκτικής, εθνικιστικής ηγεσίας Σαακασβίλι, που με τις στρατιωτικές της ενέργειες πυροδότησε τον φαύλο κύκλο της βίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της τελικής ψηφοφορίας, όπως αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.europarl.europa.eu/sce/data/votes_results/doc//AN.20080903.pdf (σελ. 18-19),

οι ευρωβουλευτές της NΔ επέλεξαν τη στάση της αποχής, διαφοροποιούμενοι από τη γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος. Oι Ευρωβουλευτές του ΠAΣOK το καταψήφισαν, διαφοροποιούμενοι από τη γραμμή της Σοσιαλιστικής Oμάδας, όπως επίσης καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του KKΕ και ο ευρωβουλευτής του ΛAOΣ.

O ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, αιτιολογώντας, ενώπιον της Ολομέλειας, την αρνητική του ψήφο δήλωσε:

"Καταψήφισα, όπως και σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Αριστερά, το ψήφισμα για την κατάσταση στον Καύκασο, γιατί διαβάζει την κρίση με τα χρωματιστά γυαλιά της φίλο-Mπους πολιτικής και σκοπιμότητας. Kορυφαίο και προκλητικά αρνητικό στοιχείο του ψηφίσματος είναι ότι αποφεύγει να ασκήσει την παραμικρή κριτική στην τυχοδιωκτική ενέργεια του Γεωργιανού Πρωθυπουργού Σαακασβίλι που πυροδότησε την κρίση, για να μη δυσαρεστήσει τους αμερικανούς προστάτες του. H στάση της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη που κράτησαν, οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις, προ εξαμήνου στο θέμα του Kοσόβου. H σταθερότητα στην περιοχή του Καυκάσου δεν μπορεί να επιτευχθεί με μια πολιτική ουραγού των HΠA που κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα και υιοθετεί  πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών."

To Γραφείο Τύπου