Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/09/2008

Απόσπασμα συνέντευξης του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου στο "CITY" (Μ.Κοττάκης, Γ.Προβής)

-       Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το καλοκαίρι δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια κάμψη. Βεβαίως εσείς .. και την περίοδο που τα ποσοστά σας είχαν εκτοξευτεί σε αστρονομικά επίπεδα, πάντοτε κρατούσατε μια… στάση… Σας προβληματίζει το γεγονός.. ότι τα ποσοστά σας βαίνουν καθοδικά;.. Μήπως είναι φούσκα όλο αυτό; …

Ελπίζω να μην είναι φούσκα, γιατί, εάν είναι φούσκα η προσπάθεια ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας να βρει μια λύση έξω από το σημερινό σύστημα -δεν είναι  φούσκα μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ποσοστά του, είναι κάτι που εγώ μόνο που το σκέφτομαι νιώθω μεγάλη απογοήτευση.

-       Μπορεί να είναι μια εκλογίκευση …..

Και εκλογίκευση μπορεί να είναι. Πριν απ΄ αυτό να σας πω, μην ξεχνάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι η μόνη πολιτική δύναμη η οποία ακόμη και μ΄ αυτές τις δημοσκοπήσεις έχει υπερδιπλάσια επιρροή απ΄ αυτήν που είχε στις εκλογές, ενώ όλες ανεξαίρετα οι άλλες κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι σε υποχώρηση.

Μπορεί να είναι μία εκλογίκευση, που λέτε. Εγώ θα σας πω κάτι πιο δύσκολο για μας. Μπορεί να είναι ένα σήμα σ΄ εμάς ότι περιμένουν ένα δείγμα γραφής από τον ΣΥΡΙΖΑ πιο ουσιαστικό και σε σχέση με τα  μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

-       Οι δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύονται και σήμερα λένε ότι ο κόσμος σε ποσοστό  55% ζητά κυβερνήσεις συνεργασίας. Εσείς… δηλώνετε ότι εμείς θα λέμε συνέχεια όχι. Πώς θα μπορέσετε λοιπόν να αντέξετε την πίεση που θα σας ασκηθεί από το ΠΑΣΟΚ … λέγοντας όχι, όχι, σε συνεργασία;… Εκτός κι αν είναι άλλο το μήνυμα;….

Μην ξεχνάτε ότι αυτή την πολιτική, δηλαδή ότι εμείς ακολουθούμε ένα δρόμο που θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα έξω από το δικομματικό πλαίσιο, να κάνουμε μια καινούργια προσπάθεια, ένα εγχείρημα καινούργιο για τη χώρα μας, την ακολουθούμε περίπου τέσσερα χρόνια, με φοβερή σταθερότητα. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, η έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με αυτή τη θέση. Απ΄αυτή την άποψη, θα έλεγα ότι, αν από τη δική μας μεριά υπήρχαν ταλαντεύσεις, οπισθοχωρήσεις, παλινδρομήσεις, θα είχε δίκιο ο κόσμος μαζικά να φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

-       Σας θέλει ο κόσμος έτσι.. αυτό λέτε…

Καταλαβαίνω την ανάγκη που  νιώθει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών ότι, αν γίνει κάτι, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, πρέπει να είμαστε πολλοί μαζί, δεν μπορεί μόνος του κάποιος να το κάνει. Αυτό όμως τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει αυτό που ήδη γίνεται. Δηλαδή μια διεργασία από τα κάτω και μια συνάντηση αυτού του πυρήνα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που βρίσκεται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ με πάρα πολλές δυνάμεις που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και από αλλού και που έχουν κάνει αυτό το κόμμα δύναμη, κίνημα, που πιστεύω ότι σήμερα αποτελεί την ελπίδα για κάτι διαφορετικό.

-       Προσδοκάτε και σε πολιτικές ανακατατάξεις στην κεντροαριστερά; Αυτό βλέπετε ή προσδοκάτε; ….

Πολιτικές ανακατατάξεις εννοείτε διαιρέσεις, διασπάσεις; ….

-       Δεν ξέρω…

-       Όχι, δεν είναι αυτό.

-       Γιατί αυτό το «όλοι μαζί» πώς θα προκύψει;…

Έχει προκύψει. Να σας δώσω μια εικόνα του όλοι μαζί. Όταν χιλιάδες νέοι που ήταν φιλικά προσκείμενοι προς το ΠΑΣΟΚ, δεκάδες χιλιάδες, έβγαιναν στο δρόμο με τους δικούς μας φοιτητές και έλεγαν το άρθρο 16 δεν θα αλλάξει. Ενώ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέσα στη Βουλή έλεγε κάτι διαφορετικό.

Αυτό το βλέπω συνεχώς και με τις περιοδείες μου ως βουλευτής Ηρακλείου και με τις περιοδείες μου σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το βλέπω, αυτή τη συσπείρωση, τη συνάντηση δυνάμεων που λένε, δεν πάει άλλο. Κάτι πρέπει να αλλάξει επιτέλους σοβαρά στην Ελλάδα.

Αυτή την ελπίδα έχουμε..

-       Εγώ αυτό το καταλαβαίνω… ξανά στο λαό… το καταλαβαίνω σαν κίνημα… θερμό χειμώνα…

Αυτή είναι η πηγή δύναμης… Δεν λέω να τα κάνουμε λίμπα. Αυτή την ανάγκη της κοινωνίας να ενεργοποιηθεί την βλέπετε παντού. Πάτε σε δημόσιο νοσοκομείο σε εργαζόμενους, πάτε σε εργαζόμενους σε υπουργείο, πάτε σε εργαζόμενους στη δημόσια εκπαίδευση, πάτε σε νέους εργαζόμενους που πλήττονται;… Βλέπετε την ανάγκη μιας κοινωνίας που ασφυκτιά να μιλήσει, να ανοίξει ένα πεδίο προβολής των προβλημάτων της. Αυτό το ρόλο του καταλύτη θέλει να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

-       Να θέσω δύο ζητήματα. Το πρώτο να επιμείνω λίγο στην υπόθεση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Ακούω ότι υπάρχει γκρίνια από το ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι ο ΣΥΝ δεν είχε τους ίδιους τόνους με το ΚΚΕ στην υπόθεση της φερόμενης ή πραγματοποιηθείσας νοθείας στη Βουλή. Το ένα. Και το δεύτερο, επειδή είπατε ότι περιοδεύετε στο Ηράκλειο, βλέπετε τον κόσμο, εκτιμάτε ότι θα πάμε σε εκλογές τελικά μέχρι την άνοιξη;…

Για το πρώτο. Εννοείται ότι δεν είχαμε τους ίδιους τόνους με το ΠΑΣΟΚ. Εννοείται. Και ευτυχώς που δεν τους είχαμε. Διότι, όντως υπάρχει ένα πρόβλημα συμπεριφοράς που δεν συνάδει με το κοινοβουλευτικό ήθος και την υπευθυνότητα από τους βουλευτές της Ν.Δ., αλλά η καταγγελία αυτής της συμπεριφοράς δεν έχει καμιά σχέση με την προσπάθεια να γίνει αυτό μείζον θέμα, την στιγμή που όσον αφορά στη νοθεία του Συντάγματος έχουμε τη νοθεία του άρθρου 16 με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τη στιγμή που ήταν ανοιχτά τα μεγαλύτερα οικονομικά ζητήματα. Πιστεύω ότι αυτό ακριβώς το περιστατικό δείχνει το θέατρο σκιών που γίνεται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., σε δευτερεύοντα ζητήματα, επειδή επί της ουσίας δεν μπορεί να υπάρξει σύγκρουση.

-       Αυτού του είδους ο καταγγελτικός λόγος… δεν σας αφορά.. Αυτό μας λέτε…

Ο καταγγελτικός λόγος όταν αφορά στην φορολόγηση των παιδιών των 800 και των 900 ? έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Ο καταγγελτικός λόγος όταν αφορά σε δευτερεύοντα ζητήματα, όταν για παράδειγμα οδηγεί το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει την αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος γιατί έγιναν παρατυπίες -όντως σοβαρές παρατυπίες- σε μια ψηφοφορία που είχε γίνει στην κοινοβουλευτική επιτροπή τότε και να αποχωρεί για να κρύψει την αδυναμία του να πάρει μια σαφή θέση στο άρθρο 16, δείχνει ότι είναι υπεκφυγή και ότι είναι έλλειμμα αντιπολίτευσης.

Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο ότι σημείο αναφοράς της αντιπολιτευτικής δράσης για έναν κόσμο πολύ πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε γίνει εμείς.

Τώρα, όσον αφορά στις εκλογές. Κι εδώ νομίζω ότι παίζεται πάλι ένα θέατρο. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ ζητάει εκλογές, ενώ στην πραγματικότητα δεν τις θέλει. Η Ν.Δ. προσποιείται ότι ακολουθεί με σταθερότητα την πορεία της, ενώ στην πραγματικότητα φοβάται κάθε στιγμή ότι μπορεί να προκύψει θέμα εκλογών. Μ΄ αυτή την έννοια πιστεύω ότι για πρώτη φορά κανείς από τους δύο πόλους του δικομματισμού δεν θέλει τις εκλογές. Και είναι σαφές γιατί. Γιατί πρώτη φορά μπαίνει σε κρίση η υπόθεση της αυτοδυναμίας.

Δεν μπορεί όμως να τις αποκλείσει κανείς. Δέστε και τις σημερινές εφημερίδες. Βλέπετε ότι είναι μια μικρή, πάρα πολύ εύθραυστη πλειοψηφία.

Από τη δική μας πλευρά πιστεύουμε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, ότι όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο μπορούμε να αποφύγουμε κινήσεις και μέτρα που μπορεί να είναι ανεπανόρθωτα για τον τόπο και τα οποία προσπαθεί να προωθήσει η Ν.Δ.

To Γραφείο Τύπου