Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/09/2008

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέμβει στην πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom για μη εφαρμογή της οδηγίας 2004/25 για ισότιμη μεταχείριση και προστασία των μικρομετόχων

Ο Επίτροπος κ.ΜακKρίβι, απαντώντας χθες βράδυ ενώπιον της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέμβει η Κομισιόν στην πώληση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ στην DT με σκοπό την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων, που κατοχυρώνει η Οδηγία 2004/25. Ο Επίτροπος στην απάντησή του τόνισε: «Εξετάζουμε την ελληνική νομοθεσία και τη συμμόρφωσή της με το κοινοτικό δίκαιο σε ό,τι αφορά την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση κεφαλαίων. Θα προχωρήσουμε ίσως και σε ενέργειες. Πάντως, διάφορες υπηρεσίες της Επιτροπής ασχολούνται με την εξέταση αυτή και κάνουν μια σε βάθος ανάλυση της καταστάσεως. Διαβεβαιώνω τον αξιότιμο ευρωβουλευτή ότι όταν θα ολοκληρώσουμε την έρευνά μας εκείνη τη στιγμή θα αναλάβουμε την απαραίτητη δράση, εάν και μόνο εάν αποδείξει η έρευνά μας ότι είναι υπόλογες οι ελληνικές αρχές.»

Στην ερώτησή του ο Δ.Παπαδημούλης εξέθεσε όλα τα επιχειρήματα υπέρ της προστασίας των μικρομετόχων αναφέροντας ότι: «Με νόμο κυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία ΟΤΕ και DT χωρίς να ληφθούν υπόψη οι διατάξεις των άρθρων 3 και 5 περί προστασίας των μειοψηφούντων μετόχων της οδηγίας 2004/25/ΕΚ. Για την άρνηση αυτή χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα το άρθρο 8 παρ. ζ΄ του νόμου 3461/2006, που εξαιρεί από την υποχρέωση δημόσιας προσφοράς τις εταιρείες στις οποίες εφαρμόζεται διαδικασία αποκρατικοποίησης.» και ρωτούσε την Επιτροπή: «Δεδομένου ότι πριν από τη συμφωνία το ελληνικό δημόσιο κατείχε μόνο το 28% του ΟΤΕ, θεωρεί η Επιτροπή ότι ο ΟΤΕ ήταν κρατική επιχείρηση; Από ποιο ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου και άνω θεωρείται μια επιχείρηση κρατική; Με την εν λόγω εξαίρεση στο νόμο, προστατεύονται τα δικαιώματα των μειοψηφούντων μετόχων; Εξυπηρετούνται σε κοινοτική κλίμακα οι αρχές της σαφήνειας και της διαφάνειας σε περιπτώσεις δημόσιων προσφορών εξαγοράς; Στα κράτη μέλη, οι κάτοχοι μετοχών εταιρειών, στις οποίες συμμετέχει και το δημόσιο έχουν λιγότερα δικαιώματα σε σχέση με άλλες εταιρείες που δεν συμμετέχει;»

O Δ. Παπαδημούλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, πίεσε την Kομισιόν να πάρει πιο σαφή θέση:

"Δεν καταλαβαίνω τί ψάχνετε τόσους μήνες. Οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν τα άρθρα 3 και 5 της οδηγίας 25 του 2004, αρνούνται την ίση μεταχείριση, αρνούνται τη δημόσια προσφορά, με το αστείο επιχείρημα ότι μια επιχείρηση, ο OTΕ, στην οποία το κράτος έχει 28%, είναι "κρατική".

H Κομισιόν θα ευλογήσει την παρανομία, παραβιάζοντας την οδηγία για ίση μεταχείριση και προστασία των μικρομετόχων; μήπως κ. MακKρίβι, όπως δε διαβάσατε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, δεν έχετε διαβάσει και την οδηγία 25 του 2004;"

Ο κ. Μακρίβι στο ερώτημα κατά πόσο ο ΟΤΕ ήταν μια κρατική επιχείρηση και για πόσο διάστημα τρέχει η διαδικασία αποκρατικοποίησης, απάντησε εμφανώς δεικτικά ότι: «ο πάροχος τηλεπικοινωνιών OTΕ, τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης, αν και το Δημόσιο κατείχε μόνο το 28% αρχικά. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι για πόσο μπορεί να τρέχει μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Στην περίπτωση του OTΕ η διαδικασία ιδιωτικοποίησης κράτησε πολύ- κρατάει πολύ, απ' ό,τι φαίνεται. Φαίνεται ότι είναι μια τρέχουσα διαδικασία και άρχισε 12 χρόνια πριν. Για πόσο χρόνο μια επιχείρηση μπορεί να βρίσκεται εκτός πλαισίου οδηγίας;»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«H απάντηση -βόμβα της Kομισιόν αφήνει κυριολεκτικά στον αέρα την κυβερνητική μεθόδευση που ευνοεί την Nτόιτσε Tέλεκομ και τον κ. Bγενόπουλο και θυσιάζει τα συμφέροντα των ασφαλιστικών ταμείων και χιλιάδων μικρομετόχων. O γνωστός από την υπόθεση του βασικού μετόχου αρμόδιος Επίτροπος κ. Mακρίβι θέτει σε αμφισβήτηση τη διαδικασία πώλησης του OTΕ στην D.T.

Καλούμε τις υπεύθυνες διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους μετοχές του ΟΤΕ να απαιτήσουν την δημόσια προσφορά με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν, αξιοποιώντας την οδηγία 2004/25, για να διαφυλάξουν τα αποθεματικά των ταμείων και τα συμφέροντα των ασφαλισμένων».


To Γραφείο Τύπου