Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/09/2008

Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στο ραδιοσταθμό "CITY" (Χρ. Μαχαίρας)

-          Οι εξελίξεις στον κυβερνητικό χώρο είναι ραγδαίες. Νιώθετε  ότι, πέρα α[ό τη διαχείριση της οποίας θα τύχουν, μπορεί να προοιωνίζονται και κάποιες ευρύτερες εξελίξεις; …..

Έχετε δίκιο να λέτε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Όχι όμως στην κυβέρνηση, αλλά στην ελληνική κοινωνία. Βιώνουμε μια βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση και μια βαθιά απαξίωση της πολιτικής, του πολιτικού μας συστήματος που πραγματικά νομίζω ότι δημιουργεί μια κατάσταση αστάθειας, ρευστότητας που κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιες θα είναι οι επόμενες εξελίξεις. Όμως αν με ρωτάτε, αν η λύση μπορεί να είναι ο ανασχηματισμός, να σας πω ότι δεν μπορεί να δώσει καμία διέξοδο ο ανασχηματισμός. Έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος αδυνατεί να παρέμβει στα μεγάλα προβλήματα. Έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος κρύβεται..

-          Αδυνατεί γιατί δεν θέλει ή γιατί δεν μπορεί; …

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι, με βάση την εμμονή της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού σε μια πολιτική που γεννά αντιθέσεις και προβλήματα, προφανώς και δεν μπορεί. Αλλά το ζήτημα είναι αν θέλει να αλλάξει αυτή την πολιτική.

-          Εσείς τι λέτε;…

Εμείς λέμε ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχουν φάει τα ψωμιά τους, διότι στηρίχτηκαν και στηρίζονται σε μια πολιτική ενίσχυσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Αυτή η πολιτική γεννά κρίση, γεννά οικονομική κρίση. Αυτή η πολιτική γεννά αντιθέσεις. Νομίζω λοιπόν, ότι βρισκόμαστε σε μια φάση οριακή, σε μια φάση όπου αρχίζει να γίνεται εκρηκτικό το μίγμα.

-          Σ΄ αυτή την οριακή φάση, που περιγράφετε, η κυβέρνηση θα μπορούσε να φλερτάρει με την ιδέα των εκλογών ή όχι;.. Δηλαδή είναι αδιέξοδη η προσφυγή στις κάλπες;..

Η εκτίμησή μου είναι ότι η κυβέρνηση  θα προσπαθήσει να αποφύγει σαν το διάβολο το λιβάνι την προσφυγή στις κάλπες. Διότι ξέρει η κυβέρνηση. Ξέρει ο Πρωθυπουργός…

-          Ζητεί ωστόσο και το ΠΑΣΟΚ εκλογές έτσι;…

Το ίδιο πιστεύω και για το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι και το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να αποφύγει, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από πλευράς του κ. Παπανδρέου…

-          Είναι προσχηματικά λέτε;…

Κατʼ  αρχήν να σας πω για την κυβέρνηση. Γνωρίζουν ότι οποτεδήποτε γίνουν αυτές οι εκλογές, θα είναι εκλογές που θα διαμορφώσουν ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό τοπίο. Θα είναι εκλογές μεγάλων ανατροπών. Κι επίσης και η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζει ότι αυτές οι εκλογές θα αποδυναμώσουν ριζικά τα δύο μεγάλα κόμματα, άρα και το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα δώσουν δηλαδή προοπτική εναλλαγής των δύο κομμάτων στην εξουσία.

Υπό αυτή την έννοια, εμείς ευελπιστούμε να γίνουν το συντομότερο δυνατό για να σταματήσει αυτή η κατρακύλα της χώρας, να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό, να έχουμε νέους συσχετισμούς και να διαμορφωθούν οι προοπτικές για μια άλλη πορεία της χώρας μέσα από μια νέα πλειοψηφία με πυρήνα τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

-          Δηλαδή εσείς, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εκλογές;…

Εμείς θέλουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να σταματήσει αυτή η κατρακύλα της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής ζωής του τόπου, για την οποία υπεύθυνοι είναι η κυβέρνηση προφανώς, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

-          Αυτό έγινε απολύτως αντιληπτό. Αλλά, αν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί δεν ζητάει με τον ενδεδειγμένο θεσμικό τρόπο το κόμμα σας εκλογές; …

Τι εννοείτε με τον ενδεδειγμένο θεσμικά τρόπο;.. Όπως καλά γνωρίζετε το ζήτημα των πρόωρων εκλογών εναπόκειται στις διαθέσεις του Πρωθυπουργού και μόνο.

-          Προφανώς, αλλά είναι και μια κορυφαία πολιτική κίνηση, όχι μόνο συμβολικού χαρακτήρα, το να αρθρώσει ένα κόμμα το αίτημα της προσφυγής στις κάλπες.

Νομίζω ότι ο Αλ. Αλαβάνος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ζήτησε, αναφέρθηκε ότι διέξοδος μπορεί να είναι οι εκλογές. Οι εκλογές όμως που θα αναδείξουν ένα ριζικό συσχετισμό δυνάμεων. Είπε, πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου, ότι η διέξοδος είναι οι εκλογές στο βαθμό που η κοινωνία θα κάνει ριζοσπαστικές  επιλογές σε μια νέα κατεύθυνση.

-          Να γυρίσω λίγο πίσω… από το σημείο της πρόβλεψής σας για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Όπως υποστηρίζετε, το τοπίο που θα προκύψει δεν θα έχει καμία σχέση με το σημερινό. Θα μπούμε δηλαδή σε ένα περιβάλλον μην αυτοδυναμίας. Η απορία του ακροατή μας αυτή τη στιγμή φαντάζομαι ότι είναι ότι, αν γίνουν εκλογές και έχουμε ένα νέο τέτοιο πολιτικό περιβάλλον, τότε τι θα κάνει ο ΣΥΝ; .. Διότι αν δεν μπορεί να κάνει κυβέρνηση η Ν.Δ. και δεν μπορεί να κάνει κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις και τα διλήμματα που θα του τεθούν. Έχετε την αίσθηση ότι είστε έτοιμοι για κυβερνητικού χαρακτήρα αποφάσεις;…

Έχουμε την αίσθηση ότι, ανεξαρτήτως του αν είμαστε ή δεν είμαστε έτοιμοι, αυτή η κοινωνία περιμένει μια λύση Αριστεράς. Και μπορεί να ελπίζει σε μια λύση Αριστεράς. Κι έχουμε την αίσθηση ότι ήρθε η ώρα, μετά από πάρα πολλά χρόνια σε αυτόν τον τόπο, η Αριστερά να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Κι έχουμε επίσης την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής…

-          Αυτό φαίνεται ….αλλά η κοινωνία ζητάει και μια λύση διακυβέρνησης…

Βεβαίως. Μια λύση διακυβέρνησης. Αλλά αυτή η λύση διακυβέρνησης που ζητάει η κοινωνία δεν μπορεί να έχει σε τίποτα να κάνει με το σύστημα, το μοντέλο του δικομματισμού που είχαμε τα τελευταία 34 χρόνια από τη μεταπολίτευση και μετά. Δεν μπορεί δηλαδή να ζητάει ελπίδα η κοινωνία και δεν ζητάει ελπίδα από αυτούς που διαχειρίστηκαν την κρίση αυτού του τόπου και την οδήγησαν εδώ που την έχουν οδηγήσει ως σήμερα.

Άρα λοιπόν η ελπίδα είναι στην ανατροπή των συσχετισμών. Η ελπίδα βρίσκεται σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς με πυρήνα τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που θα μπορέσει να συσπειρώσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα σε μια αντινεοφιλελεύθερη τροχιά. Αυτό το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό μοντέλο που είχαμε τα τελευταία 15 χρόνια στη χώρα μας έχει αποτύχει παταγωδώς. Έχει αποτύχει παταγωδώς και σε διεθνές επίπεδο. Η διεθνή οικονομική κρίση είναι το αποτέλεσμα εφαρμογής αδιέξοδων πολιτικών. Άρα λοιπόν σήμερα βρισκόμαστε στη φάση που πρέπει να ανιχνεύσουμε νέους δρόμους ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής κι όχι μονάχα διατήρησης κάποιων οικονομικών δεικτών που μας οδηγούν στην αποσύνθεση, στη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.

-          Θα βάζατε και το ΚΚΕ σε αυτές τις δυνάμεις; …

Το ΚΚΕ νομίζω ότι οφείλει να απαντήσει στα μεγάλα διλήμματα που τίθενται πολύ πιο γρήγορα από όσο κανείς θα περίμενε και να απαντήσει, όχι με όρους μαξιμαλιστικούς, αλλά με όρους πραγματικότητας. Υπό αυτή την έννοια, εμείς λέμε ότι η ριζική ανατροπή των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα δημιουργήσει νέες προϋποθέσεις, θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική και θα βάλει όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη δύσκολη θέση να απαντήσουν στο πώς θα μπορέσουν ή δεν θα μπορέσουν, θα αδυνατήσουν να δώσουν απάντηση, να βάλουν ένα λιθαράκι για να αλλάξει πορεία η χώρα.

Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε πορεία η χώρα, το διατυμπανίζουμε, δεν φοβόμαστε να το πούμε. Και λέμε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να αλλάξει πορεία η χώρα με τα δυο κόμματα εξουσίας που κυβέρνησαν τον τόπο στην ίδια κατεύθυνση, με αλλαγές βεβαίως το καθένα, αλλά την έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

-          Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια υπόθεση εργασίας και να υποθέσω ότι ο συνολικός συσχετισμός δεν θα βγαίνει για τις δυνάμεις της Αριστεράς για να συγκροτήσουν ένα κυβερνητικό σχήμα ή ενδέχεται να μην βγαίνει. Σ΄αυτή την περίπτωση όπου η Αριστερά δεν μπορεί να προτείνει μια αυτοτελή κυβερνητική λύση, ο ΣΥΝ, μπροστά στο αδιέξοδο, μπροστά στο φάσμα της ακυβερνησίας, θα έχει κάποια πρόταση ή θα αρνηθεί οποιουδήποτε τύπου λογικές συμμαχιών; …

Για να τα πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο βασικός πυρήνας μιας εναλλακτικής πρότασης είναι ένα πρόγραμμα αλλαγών, μετασχηματισμών, διαρθρωτικών ρήξεων που θα μας οδηγήσει σε μια διαφορετική κατεύθυνση. Εμείς αυτό το πρόγραμμα θα το περιγράψουμε το επόμενο διάστημα με μεγάλη σαφήνεια, διότι είναι μέσα στις διαδικασίες που έχουμε ήδη εξαγγείλει.

-          Να περιμένουμε και κάποια στοιχεία αυτού του προγράμματος στην παρουσία σας στη ΔΕΘ; …

Ενδεχομένως κάποια στοιχεία, αλλά νομίζω ότι θα το αδικούσαμε αν μέσα σε μια ολιγόλεπτη συνέντευξη περιμένετε να ακούσετε τις λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα. Θα πάρετε όμως ένα στίγμα.

-          Περιμένουμε πάντως να ακούσουμε και κάποιες θετικές προτάσεις, γιατί ακούμε τον ΣΥΝ….

Και προτάσεις λέμε διαρκώς… Το μόνο που μας καταλογίζουν διαρκώς είναι ότι δεν είναι ρεαλιστικές. Κι εμείς τους απαντάμε: Τι είναι ρεαλιστικό σήμερα; Να γίνονται οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι; .. Είναι ρεαλιστικό σήμερα, στο όνομα κάποιων κριτηρίων που τα έχουμε αποδεχθεί λες και δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα από αυτά, μονόδρομο νεοφιλελεύθερων επιλογών, να σκεφτόμαστε μονάχα πώς θα κρατήσουμε το έλλειμμα στο 3% και τον πληθωρισμό χαμηλά την ίδια στιγμή που η κερδοσκοπία των μεγάλων επιχειρήσεων έχει φτάσει στο ζενίθ και την ίδια στιγμή που ο πλούτος παράγεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη χώρα μας αλλά πηγαίνει μονάχα σε λίγα χέρια; ..

Άρα λοιπόν, για να απαντήσω σε ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα που βάλατε πιο πριν κι έχει να κάνει με το ζήτημα της κυβέρνησης ή της ακυβερνησίας. Το δίλημμα που θέτετε δεν είναι ουδέτερο δίλημμα. Εάν πρόκειται να έχουμε μια κυβέρνηση που θα ακολουθεί την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. και παλιότερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που έφτιαξαν τη γενιά των 700 ?, που δημιούργησαν μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις, τότε καλύτερα να μην έχουμε τέτοια κυβέρνηση. Καλύτερα να έχουμε ακυβερνησία. Και το λέω έχοντας πλήρη επίγνωση του τι απαντώ.

Εάν να θέλουν να έχουν μια κυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως κάποιοι κύκλοι επιχειρηματικοί ή ενδεχομένως εξωθεσμικοί ευνοούν και θέλουν, επίσης καλύτερα να μην έχουμε.

Αν είναι όμως να έχουμε μια, αυτό που λέμε εμείς, κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε τελείως διαφορετικούς δρόμους -κι εμείς την περιγράφουμε ως κυβέρνηση της Αριστεράς, με πυρήνα, με πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τότε αυτό θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που θα αλλάξει τα πράγματα, ριζικά θα αλλάξει τα πράγματα.

Από εκεί και πέρα, αυτό που κατά τη γνώμη έχει πολύ μεγάλη σημασία, η οποιαδήποτε εξέλιξη, αν δεν συμβαδίζει, αν δεν συνδυάζεται με μαζικές κινητοποιήσεις, με τη μαζική παρουσία των κοινωνικών δυνάμεων, των κοινωνικών κινημάτων, του λαϊκού κινήματος, του εργατικού κινήματος και της νεολαίας, τότε βεβαίως δεν θα μας οδηγήσει σε μεγάλες ανατροπές σαν κι αυτές που εμείς οραματιζόμαστε. Όλα αυτά που περιγράφουμε δεν γίνονται με τον κόσμο, με τις δυνάμεις της εργασίας να κάθονται στον καναπέ και να βλέπουν στην τηλεόραση τις 8 το βράδυ τις ειδήσεις.

-          Έχω μια τελευταία ερώτηση….. Είχαμε το αναμενόμενο κύμα των φθινοπωρινών δημοσκοπήσεων στις οποίες το κόμμα σας καταγράφει τάσεις υποχώρησης. Βεβαίως -και οφείλουμε να το επισημάνουμε- παραμένει σε διψήφια επίπεδα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει υψηλά, αλλά οι απώλειες είναι απώλειες. Σας ανησυχεί αυτό το γεγονός; …

Όχι, δεν με ανησυχεί. Κατ΄ αρχήν διότι είναι νωρίς κανείς να βγάλει συμπεράσματα. Θα περιμένουμε να δούμε ολοκληρωμένο αυτό το κύμα των δημοσκοπήσεων ….

-          Να σας ενημερώσω, εξ όσων γνωρίζω, μια νέα δημοσκόπηση που θα δημοσιοποιήσει την Κυριακή ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» καταγράφει μια παρόμοια εικόνα.. από την MRB…

Περιμένουμε να τη δούμε. Περιμένουμε να δούμε όλο τον κύκλο των δημοσκοπικών ευρημάτων.

Δεν έχουμε την αίσθηση ότι πρέπει να ανησυχούμε. Έχουμε την αίσθηση ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε ακόμα περισσότερο, να πάρουμε πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να μην εξαντλούμε τη δυναμική μας στα δημοσκοπικά ευρήματα.

Από εκεί και πέρα, θα δούμε και τις δημοσκοπήσεις της Κυριακής και της άλλης βδομάδας. Εγώ εκτιμώ ότι, όπως και τον Μάιο, Ιούνιο είχαμε μια μικρή μετατόπιση προς τα κάτω των ποσοστών μας και μετά τον Ιούλιο ξανά είχαμε μια ανάκαμψη, έτσι και το επόμενο διάστημα αυτό θα έχουμε.

Το ερώτημα όμως για μας είναι αν μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι με μια δημοσκοπική καταγραφή διψήφια, στο 12, 10.. 11.. 15%. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο για μας. Το ζητούμενο για μας είναι να πάμε σε μια ριζικά διαφορετική διάταξη των δυνάμεων. Με ενίσχυση, σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων της Αριστεράς και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ, διότι πιστεύουμε, όχι για να κρατήσουμε το μαγαζάκι μας, αλλά γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι αυτή μπορεί να είναι η διέξοδος στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία και ιδίως η νέα γενιά.

Βλέπουμε διαρκώς, και από τις τελευταίες εξελίξεις, τη φορολογική επιδρομή του κ. Αλογοσκούφη, δυστυχώς περνάμε σε μια περίοδο από τη γενιά των 700 ? θα περάσουμε στην κοινωνία των 700 ?. Σε μια γενίκευση των χαμηλών μισθών και μιας εργασίας που θα γίνεται παράνομα και θα νομιμοποιείται από το ίδιο το κράτος. Διότι αυτό κάνει ο κ. Αλογοσκούφης. Ουσιαστικά, μέσα από τη ρύθμιση που έκανε δήθεν για να μην τον κατηγορούν ότι φορολογείται η γενιά των 700 ?, ουσιαστικά ανοίγει την κερκόπορτα για ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα. Διότι λέει ότι η αποκλειστική σχέση με έναν εργοδότη, που αποτελεί η μισθωτή εργασία και υποκρύπτεται παρανόμως, πλέον  νομιμοποιείται από το ίδιο το κράτος, Ποιος εργοδότης την επόμενη ημέρα δεν θα θελήσει από το να έχει έναν σαραντάρη, έναν πενηντάρη, πληρώνοντάς του το ΙΚΑ, να τον απολύσει και να πάρει άλλον έναν εικοσάρη ή και σαραντάρη, πενηντάρη με σχέση παράνομη ουσιαστικά, με μπλοκάκι, με 700 ?.  Άρα αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν πάει άλλο.

To Γραφείο Τύπου