Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/08/2008

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

Για πολιτικές εξελίξεις και φορολογικά μέτρα

- Έχουμε ένα θερμό φθινόπωρο και στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι τα φορολογικά, η οικονομία, εργασιακά και Ολυμπιακή. Πώς βλέπετε να περπατάνε όλα τα θέματα που έχουμε ανοιχτά;

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ολοφάνερη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής της Ν.Δ. Αυτό επιδεινώνει τη θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών, των ασθενέστερων. Εξοργίζει ακόμη και ανθρώπους που ψήφισαν Ν.Δ. και τώρα ντρέπονται να το πουν στα καφενεία και τις παρέες τους και αναγκάζει τον πρωθυπουργό της χώρας να πάει νύχτα και να φύγει νύχτα από τη Δ.Ε.Θ., γιατί το σακούλι του έχει μόνο αρνητικά πράγματα και πολλές ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Τόσο για στήριξη των ασθενέστερων όσο και για έργα για την περιοχή, ακόμη και ο κ. Ψωμιάδης, που έχει έρωτα με τον κ. Καραμανλή, προσπαθεί να βάλει τις φωνές.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που ψεύδεται. Ο κ. Καραμανλής κρύβεται πίσω από τον κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος μας έχει φλομώσει στο παραμύθι. Πριν από ένα χρόνο ο κ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωνε όλους τους έλληνες πολίτες με κομπασμό ότι η ελληνική οικονομία είναι επαρκώς θωρακισμένη και δεν έχει τίποτα να φοβάται ο έλληνας πολίτης. Και μάλιστα, σας θυμίζω, ότι ο προϋπολογισμός του 2008, ο οποίος είναι εντελώς στον αέρα, με τρομερή υστέρηση εσόδων και υπέρβαση δαπανών, είναι ο προϋπολογισμός για τον οποίον τάχα προκάλεσε τις εκλογές ο  κ. Πρωθυπουργός.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Αλογοσκούφης αποτελούν μια διπλή ομολογία παταγώδους αποτυχίας της Ν.Δ.

Πρώτη αποτυχία. Η αποτυχία να πιάσει τους στόχους που έβαλε η ίδια για τα έσοδα και τις δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό.

Και η δεύτερη αποτυχία είναι η αποτυχία να κατανείμει δίκαια το κόστος. Βεβαίως να πληρώσει ο φοροφυγάς ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά γιατί να πληρώσει 1.050 ? το μήνα  και προκαταβολή για την επόμενη χρονιά άλλα 500 τόσα.. δηλαδή 1650 ? τον επόμενο χρόνο ο μισθωτός που αμείβεται με μπλοκάκι και παίρνει 400, 500.. 700 ? και μέχρι τώρα ήταν αφορολόγητος; Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους, οι οποίοι οι περισσότεροι απ΄ αυτούς είναι μισθωτοί και εμφανίζονται τυπικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες για να μην επιβαρύνουν τον εργοδότη τους. Η περίφημη γενιά των 700 ? η οποία στις κάλπες θα τιμωρήσει την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Και κάτι ακόμη ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Καραμανλής, από εκεί που μας έλεγαν ότι είμαστε επαρκώς θωρακισμένοι και δεν κινδυνεύουμε από τη διεθνή κρίση, τώρα προσπαθούν να αποδώσουν όλα τα προβλήματα και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα στη διεθνή κρίση. Ψεύδονται επίσης..  Γιατί στην Ελλάδα το τίμημα θα είναι πολύ βαρύτερο για τα νοικοκυριά, και ιδίως τους φτωχότερους συμπολίτες μας, γιατί έχουμε πληθωρισμό 30% παραπάνω από την ευρωζώνη, κυρίως λόγω των καρτέλ που ζουν και βασιλεύουν, γιατί έχουμε υψηλότατο έλλειμμα και χρέος και επομένως την ώρα που άλλες κυβερνήσεις προσπαθούν να στηρίξουν έστω με ισχνά μέτρα τους πιο αδύναμους, εδώ μας λένε το ταμείο είναι μείον, γιατί έχουμε υψηλότατη φοροδιαφυγή, γιατί έχουμε έναν τρύπιο ελεγκτικό εισπρακτικό μηχανισμό γιατί βασιλεύει η διαφθορά. Κι έτσι δίπλα στο μπαχτσίσι, για το οποίο συζητάγαμε όλους τους προηγούμενους μήνες, μπαχτσίσι στη Siemens, μπαχτσίσι Μανούση, Παυλίδη, μπαχτσίσι με τα ομόλογα κ.λπ., τώρα έχουμε το χαράτσι. Κι επειδή το κράτος, η Ν.Δ. σήμερα, χθες το ΠΑΣΟΚ, απέτυχε να πιάσει τη φοροδιαφυγή,  μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι.

- Τι θα μπορούσε να γίνει … για να μην υπάρξουν αδικίες; ……

Πρώτα-πρώτα να αποκτήσουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, στο οποίο να πληρώνουν όλοι, ανάλογα με τη δύναμή τους. Στην Ελλάδα τα χρήματα που θα πάρει μ΄ αυτή την φοροεπιδρομή ο κ. Αλογοσκούφης, ισούνται με τις φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις που ψήφισε η Ν.Δ. το 2004. Ένα δις το χρόνο ψήφισε μειώνοντας τον φορολογικό συντελεστή για τις ανώνυμες εταιρείες και τις φοροαπαλλαγές και για το business plan και το real estate της Εκκλησίας, άλλο σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπεδίου.

Πρώτον θέμα, λοιπόν, φορολογική μεταρρύθμιση.

Δεύτερο θέμα. Να κατανέμονται σωστά τα έσοδα και να αξιολογούνται σωστά οι δαπάνες, ότι κάνει μια οικογένεια που θέλει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της. Στην Ελλάδα έχουμε ένα όργιο πελατειακών, ρουσφετολογικών δαπανών, ειδικών πελατειακών ρυθμίσεων, σας θυμίζω τη γενναία αύξηση στους δικαστικούς έτσι ώστε να διευκολυνθούν και τα σχέδια χειραγώγησης της δικαιοσύνης.

Ένα τρίτο θέμα είναι να αξιοποιούμε τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους, τους οποίους τους χάνουμε γιατί δεν γίνεται σωστά η διαχείριση και ο προγραμματισμός των έργων.

Ένα τέταρτο θέμα είναι η ανακατανομή των δαπανών. Δηλαδή, αν περιορίσουμε τις υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες, τα τεράστια κονδύλια που γίνονται για επιχορηγήσεις συλλόγων, φορέων πολιτών της εκάστοτε κυβέρνησης κι απ΄ αυτά χρηματοδοτήσουμε τις κοινωνικές δαπάνες -όπου είμαστε τελευταίοι στο κοινωνικό κράτος στα παλαιά 15 μέλη της Ε.Ε.,  θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε περισσότερο ως κοινωνία το πιο αδύνατο κομμάτι.

Είμαστε η μόνη χώρα που έχει τόσο μικρό επίδομα ανεργίας, τόσο μικρή χρονική διάρκεια στήριξης των ανέργων  και η οποία δεν έχει κανένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα γι αυτούς που δεν έχουν ούτε μισθό, ούτε μεροκάματο, ούτε σύνταξη, ούτε ασφάλιση.

Μετά από δέκα χρόνια όπου η Ελλάδα έχει εφαρμόσει, παλιότερα το ΠΑΣΟΚ, σήμερα η Ν.Δ., πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας για να μπούμε στην ΟΝΕ και να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση, οι πολίτες νιώθουν σφιγμένοι και με το δίκιο τους, οι φτωχοί έχουν γίνει φτωχότεροι, οι μεσαίοι, οι μικρομεσαίοι συμπιέζονται προς τη ζώνη της φτώχειας και την ίδια ώρα τα δημόσια οικονομικά είναι χάλια. Η Ελλάδα είναι μια ακριβή χώρα πια, από τις πιο ακριβές ευρωπαϊκές χώρες, οι μισθοί και το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα είναι στον πάτο της Ε.Ε. και νομίζω ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος, και όχι μόνο ή τόσο τα σκάνδαλα και η διαφθορά, που στις επόμενες κάλπες κυρίως η Ν.Δ.  αλλά και το ΠΑΣΟΚ  θα εισπράξουν ένα ηχηρότατο μήνυμα.

Για τις ευρωεκλογές

Το πρώτο ραντεβού είναι 7 Ιουνίου το 2009 στις ευρωεκλογές. Για τις εθνικές εκλογές κανείς δεν ξέρει. Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός πάει βλέποντας και κάνοντας

Κι επειδή είπατε για θερμό φθινόπωρο, η αίσθηση που έχω μιλώντας με τον κόσμο είναι ότι και ο κ. Καραμανλής αλλά και ο κ. Παπανδρέου πέρασαν πολύ ανήσυχες διακοπές φέτος.

- Οι ευρωεκλογές θα είναι μια κεντρική πολιτική αναμέτρηση; …

Ασφαλώς και οι πολίτες μπορούν να πετύχουν στην κάλπη των ευρωεκλογών μ΄ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και να πολλαπλασιάσουν τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, που απέδειξε και σ΄όλη την προηγούμενη θητεία ότι έκανε σωστή χρήση αυτής της εμπιστοσύνης ανοίγοντας πολλά θέματα μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο και να αλλάξουν ριζικά το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε μια άθλια κυβέρνηση, που είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και σε μια ανεπαρκή και δεξιόστροφη αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ.

- Βλέπετε και μια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού;

Όλοι την βλέπουν. Κι επειδή αυτή τη στιγμή ο κυρίως κερδισμένος από τις τάσεις που εμφανίζονται στην κοινωνία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, γι αυτό και κάποιοι ξημεροβραδιάζονται σχεδιάζοντας εναλλακτικά εφεδρικά σενάρια που να υπηρετούν το κατεστημένο.

Ακούτε και διαβάζετε και εσείς για κόμμα-δορυφόρο, για κόμμα επιχειρηματιών, για το ενδεχόμενο σενάριο ενός συνασπισμού Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ κ.λπ.

Πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν μυαλό και καταλαβαίνουν. Κι επειδή θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα κι όχι απλώς να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς, θα κάνουν αυτή τη στροφή προς τα αριστερά που ήδη δημιουργείται σαν ρεύμα μέσα στην κοινωνία. Δική μας υποχρέωση είναι να κάνουμε ότι χρειάζεται, γινόμενοι καλύτεροι καθημερινά.

Σας λέω ευθέως ότι όχι μόνο δεν έχουμε αλαζονεία και επανάπαυση, αλλά είμαστε πάρα πολύ στριμωγμένοι και μαζί με την αισιοδοξία μας , μας κατέχει ένα δημιουργικό άγχος, πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σ΄ ένα ρεύμα που δια πιστώνεται στην κοινωνία, που μας τραβάει από το μανίκι και μας ζητάει κάθε μέρα και περισσότερα.

To Γραφείο Τύπου