Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/09/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Στη σημερινή συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ ασχολήθηκε με την εκτίμηση της συμμετοχής των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη διαδήλωση των συνδικάτων. Η μεγάλη και αγωνιστική  παρουσία χιλιάδων εργαζομένων και νέων ανθρώπων αποτέλεσε ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Είναι σίγουρο ότι οι αγώνες ενάντια στην ανάλγητη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική θα ενταθούν. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε έναν θερμό χειμώνα.

Επίσης η Πολιτική Γραμματεία συζήτησε για την κατάσταση στο χώρο της παιδείας. Δυστυχώς η κυβέρνηση δια του Υπουργού Παιδείας δεν  έδειξε την ίδια σπουδή που την διακατέχει στην  προσπάθεια παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος και της υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο να προετοιμάσει τα σχολεία που ανοίγουν στις 11/9. Χιλιάδες κενές θέσεις στους διδάσκοντες, έλλειψη αιθουσών και υποδομής καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη τη φετινή χρονιά. Ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργεί ο πρόχειρος τρόπος εφαρμογής της υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία. Ο ΣΥΝ θα επαναδιατυπώσει την πρότασή του για την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και τις προτάσεις του για το σύνολο των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναγκαία αύξηση των δαπανών για την παιδεία καθώς είναι γνωστό ότι η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη στις αντίστοιχες δαπάνες.

Ακόμη οριστικοποιήθηκε η επόμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ για τις 26-27/9 με θέμα τη συμβολή του ΣΥΝ στη διαμόρφωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον τρίμηνο προγραμματισμό δράσης του κόμματος για το επόμενο διάστημα.

Συζήτηση έγινε για το φεστιβάλ Νεολαίας που θα διεξαχθεί στις 26, 27 και 28/9 στο Πεδίο του Άρεως. (Πλατεία Πρωτομαγιάς).

Τέλος αναφορά έγινε στο νέο μεγάλο σκάνδαλο που σχετίζεται με τη Μονή Βατοπεδίου για το οποίο τονίστηκε ότι  οι κυβερνητικές παρεμβάσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ της τελευταίας δεκαετίας στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας είχαν ένα βασικό στόχο, τη δικαίωση των καταπατητών.Βασικοί εκφραστές αυτής της πολιτικής είναι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έχουν φτάσει μέχρι του σημείου ακόμη και να αποχαρακτηρίζουν δασικού χαρακτήρα εδάφη αλλά και να αμφισβητούν το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου.

Μια τέτοια μεθόδευση ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της κυριότητας και της ανταλλαγής της λίμνης Βισθωνίδας της Μονής Βατοπεδίου. Η εισαγγελική παρέμβαση πρέπει να φτάσει μέχρι το «κόκκαλο», από το 1999 μέχρι σήμερα, ώστε να καταλογιστούν ευθύνες σε όσους  έχουν αναμιχθεί στο προφανέστατο σκάνδαλο.

To Γραφείο Τύπου