Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/09/2008

Δήλωση Γ.Μπαλάφα σχετικά με την έγκριση της Τσεχίας για ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός της

Ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις του κόμματος, έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με την έγκριση της Τσεχίας για ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός της:

«Με την έγκριση από την κυβέρνηση της Τσεχίας της στρατιωτικής συμφωνίας (SOFA) με τις ΗΠΑ, για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στο τσεχικό έδαφος, εν όψει της μελλοντικής εγκατάστασης αντιπυραυλικής «ασπίδας», ο ΣΥΝ θεωρεί ότι ΗΠΑ και Τσεχία κάνουν ένα ακόμα βήμα στην προώθηση ψυχροπολεμικού κλίματος. Ένα βήμα, που συνιστά μείζονα κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη, με δεδομένη την απειλή που «αισθάνεται» η Ρωσία στα σύνορά της.

Η συμφωνία αυτή κλιμακώνει τους εξοπλισμούς σε ευρωπαϊκό έδαφος και συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους για τους λαούς της Ευρώπης.

Ο ΣΥΝ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, θεωρούν ότι η μόνη αποτελεσματική ασπίδα για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, είναι η αποστρατικοποίηση, η κοινωνική πρόοδος, η ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της συνεργασίας κρατών και λαών.

Η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ γενικότερα, οφείλουν να καταδικάσουν αυτή την συμφωνία, ζητώντας τη μη εγκατάσταση νέων πυραύλων στο έδαφος της ΕΕ, πολύ περισσότερο εφόσον εκκρεμεί η οριστική απόφαση στο Κοινοβούλιο της Τσεχίας».

To Γραφείο Τύπου